fbpx Press "Enter" to skip to content

ZRIKIPEDIJA:Na današnji dan

NA DANAŠNjI DAN (3. mart) 1919. godine, rođena je Vukosava Vukica Popović, istoričarka umetnosti, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, zavičajac i borac za kulturno-istorijsko i spomeničko nasleđe Zrenjanina. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Osijeku i Beogradu.

Studije istorije umetnosti započela je 1945. godine, ali ih je ubrzo prekinula radi braka. Od 1945. do 1952. godine radila je u Sarajevu kao bibliotekar i upravnik Doma kulture Tvornice automobila u Hrasnici. Godine 1959/60. vanredno završava studije istorije umetnosti i dolazi u Zrenjanin, gde zasniva radni odnos u Gradskom muzeju. U narednih dvadeset godina, prirediće stotinak umetničkih izložbi i napisati otprilike isto toliko naučnih i stručnih radova iz oblasti istorije umetnosti i muzeologije. U tri navrata (1964, 1970. i 1974) boravila je na stručnom usavršavanju u Rumuniji, gde je istraživala srpsko spomeničko nasleđe. O tome je, pred kraj života, napisala i knjigu – “Srpski spomenici u Rumuniji” (1996). Priredila je izložbe o svim značajnijim likovnim umetnicima i slikarima koji su životom i radom bili vezani za područje Zrenjanina i Banata: Konstantinu Danielu, Đuri Jakšiću, Urošu Prediću, Nikoli Aleksiću itd. Radila je na zaštiti i popularizaciji kulturno-istorijskog nasleđa Zrenjanina i inicirala podizanje nekoliko spomen-obeležja u gradu.

Ustanovila je kratkovečnu nagradu “Konstantin Danil”. Sarađivala je sa istaknutim ličnostima iz sveta kulture i umetnosti koje je uspevala da privuče u Zrenjanin. Najviše je ostala upamćena po beskompromisnoj borbi za očuvanje tzv. “Bečkerečke ćuprije” 1968/69. godine (i pored snažnog i neuobičajeno istrajnog otpora, most je na kraju srušen). Rad na istraživanju i popularizaciji zrenjaninskog kulturnog nasleđa nastavila je i nakon odlaska u penziju (1980). Za svoj rad na ovom i polju muzeologije dobila je više priznanja: Nagradu oslobođenja Zrenjanina (1965), Povelju Društva muzejskih radnika Jugoslavije (1987), nagradu “Srpski vitez” (1997). Preminula je 26. februara 1998. godine u Zrenjaninu, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Na fotografiji: Vukica Popović u pripremi izložbene postavke “Velikobečkerečki slikarski ateljei. Dvesto godina slikarstva u Zrenjaninu (1740-1940)”.

ZRikipedija ovim putem još jednom skreće pažnju na predstojeću izložbu pod nazivom “Naša Vukica”, koja će biti otvorena u sredu, 6. marta u 19.00 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.