Press "Enter" to skip to content

Zrikipedija – Na današnji dan

Na današnji dan (27. maj) 1978. godine, u Zrenjaninu je pred oko 10.000 okupljenih građana svečano otvorena zgrada novog Doma mladosti.

Novo zdanje današnjeg Kulturnog centra Zrenjanin podignuto je na mestu starog, koje je izgorelo u požaru početkom 1974. godine, a otvorio ga je Azem Vlasi, predsednik stalne konferencije Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ). Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni pokrajinski funkcioneri i društveno-politički radnici, za koje je na platou ispred novog Doma bio pripremljen i izveden kraći kulturno-umetnički program.

U novu zgradu, koju je projektovao arhitekta Svetislav Ličina iz Beograda, ugrađeno je oko 4.000 kubnih metara betona, 450 tona armature, preko 700 kubnih metara građe za oplate i sl., 30 kilometara cevne skele. Za izgradnju i opremanje utrošeno je više od 60 miliona ondašnjih dinara, od čega je 20 miliona prikupljeno samodoprinosom, a 40 miliona iz priloga udruženog rada. Novi Dom mladosti zahvatio je površinu od 4.000 kvadratnih metara, u okviru kojih su se našli velika dvorana sa 610 sedišta, mala sala sa 130 mesta, omladinski klub, disko-klub, plato za zabavu i radne prostorije.

U proleće 2018, Kulturni centar Zrenjanin svečano je obeležio 40 godina postojanja, a nedavno je dobio i novi logo.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *