fbpx Press "Enter" to skip to content

Zrenjaninska gimnazija učestvuje u pilot projektu “državna matura”

Zrenjaninska gimnazija je odabrana da učestvuje u Pilot projektu državna matura. Iz naše škole testove će raditi 55 učenika opšteg i prirodno- matematičkog smera. Polagaće srpski jezik i književnost, matematiku i geografiju.  Ispiti će se održati 27., 28. i 29. oktobra u fiskulturnoj sali Zrenjaninske gimnazije od 9.00 do 10.30 časova.

PRVO PILOTIRANjE MATURE


Ispitivaće se gradivo (sadržaj nastave) iz prvog i drugog razreda kroz konkretne zadatke.
Pilotira se obavezni deo mature – Srpski jezik, Matematika i predmeti sa Liste opšteobrazovnih predmeta (zbog uzorka škola uključenih u pilotiranje neće biti pilotirani svi strani jezici). Učenici će raditi po tri testa, ali će predmet, koji će na pravoj maturi u okviru obaveznog dela maturskog ispita moći da biraju sa Liste opšteobrazovnih predmeta, biti unapred određen na nivou škole (samo za potrebe ovog pilotiranja).
NE PILOTIRA se praktični deo stručne mature i umetničke mature.
Testovi će imati po 20 zadataka, osim testa u okviru stručnog ispita za učenike u srednjim stručnim školama koji će imati do 25 zadataka.
Vreme za izradu testa biće 90 minuta.
Popunjene testove će pregledati eksterni ocenjivači – nastavnici koji pregledaju testove neće pregledati testove učenika iz svoje škole.
Kako u prvom pilotiranju, u oktobru 2020. godine, neće biti testirana cela generacija, već samo pojedina odeljenja u pilot školama, prvim pilotiranjem biće obuhvaćeni pripadnici nekoliko nacionalnih manjina (testovi će biti prevedeni na maternje jezike). Testiranje će biti obavljeno na mađarskom i bosanskom jeziku.
Odabranim uzorkom biće obuhvaćeni i učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, za koje će i na pilotiranju, kao i na pravoj maturi, biti prilagođavani uslovi polaganja ispita.
Nakon završenog pilotiranja, testovi će biti dostupni svim školama.


Informacije o državnoj maturi na https://matura.edu.rs.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *