Press "Enter" to skip to content

Zrenjaninska bolnica – ozbiljan pacijent

Kao posledica sadašnje loše politike, ali i nerazumnog davanja otpremnine i gašenja radnih mesta, pre 15-ak godina, a zatim angažovanja preko 230 neugovorenih radnika, stanje u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ se iz meseca u mesec pogoršava.


Bolnica ne može da pokrije sve vanredne troškove preko Fonda, jer ih isti kao takve ne prepoznaje, pa se oni pokrivaju iz drugih izvora i na štetu dobavljača. Naša bolnica trenutno duguje dobavljačima preko 600 miliona dinara!


Alarmantan je i stalno rastući dug prema zaposlenima. Oni su svoja skromna primanja dobijali u tri dela. Nadležna inspekcija je to zabranila i naložila da isplate mogu da idu samo u dva dela. Tako je zakinuto 27% u decembarskoj isplati. Pored toga zaposlenima nisu ispaćeni putni troškovi za novembar i decembar, što je veliki problem za one koji ne žive u Zrenjaninu, pa su neki „u minusu“ tridesetak hiljada dinara. Od januara se za potraživanja putnih troškova obavezno prilažu fiskalni računi za gorivo, što je dodatno zbunilo i zabrinulo bolničko osoblje.


Sve ovo utiče da zaposleni masovno napuštaju bolnicu odlazeći iz zemlje ili menjaju profesiju. Skromna primanja lekara, medicinskih sestara i tehničara prisiljavaju ih da se dodatno angažuju u privatnim bolnicama i ordinacijma. To naravno može da utiče na kvalitet rada i premorenost. Na kraju ispaštaju sami pacijenti.


Sindikalna organizacija je u više navrata upućivala dopise nadležnima, ali nikakvih pozitivnih pomaka nema. U poslednjem obraćanju ministru Zlatiboru Lončaru, najavljeno je da će biti upućen zahtev finansijskoj policiji da se istraži nenamensko trošenje sredstava namenjenih platama. Zahtevaće se da nadležne inspekcije rada nalože isplate svih prinadležnosti prema posebnom kolektivnom ugovoru. Istovremeno, advokati će pokrenuti prinudnu naplatu potraživanja zaposlenih.


Stiče se utisak da bolnica, koju su izgradili građani Srednjobanatskog okruga i uložili preko 50 miliona evra, ne zanima sadašnju republičku i pokrajinsku vladu, a žitelji ovog okruga tretiraju se kao građani drugog reda.


Mi, građani Srednjeg Banata revnosno i ažurno uplaćujemo sve poreze i doprinose. Bez svoje krivice, zadravstveni radnici i pacijenti ove bolnice su u podređenom položaju u odnosu na ostale u Srbiji.
Da li je slučajno ili namerno to da smo za dva osnovna ljudska prava, pravo na zdravu pijaću vodu i pravo na lečenje i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, uskraćeni jedino mi – stanovnici Srednjeg Banata?


U ime Pokreta METLA 2020
Borislav Gađanski

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *