fbpx Press "Enter" to skip to content

Zrenjanininu je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nametnuto

Postrojenje za prečišćavanje otpadne vode koje će izgraditi kompanija Metito Utilities Limited je u stvari posledica lošeg međudržavnog sporazuma (koji je stavljen ispred zakona) između Ujedinjenih Arapskuh Emirata i Republike Srbije.

Piše: Aleksandar Korovljev (DJB)


Pre daljeg čitanja teksta važno je naglasiti da ne dođe do zabune da je Zrenjaninu potebno prečišćavanje otpadne vode.


Međutim, za ovako ozbiljne infrastrukturne inveticije prvo se sačinjavaju prethodne studije i studije izvodljivosti koje za cilj imaju, između ostalog, da na osnovu odabrane tehnologije odrede cenu koštanja prerađene vode. Ova cena treba da bude primerena i prilagođena platežnoj moći stanovništva. Ako je projektovana cena prerađene vode prevelika, opravdanost investicije ne postoji. Nakon toga se rade projekti, raspisuju uslovi javne nabavke, zatim se bira se najpovoljniji izvođač. Sve je ovo predviđeno zakonom, izuzev ako se ne radi o međudržavnom sporazumu. Zrenjanin je imao tu nesreću da se pojavila kompanija iz Emirata Metito Utilities Limited koja je Grad Zrenjanin samo obavestila pismom o namerama da će na osnovu pomenutog međunarodnog sporazuma izgraditi postrojenje za prečišćavanja vode po svom nahođenju.
Grad Zrenjanin tako nije bio u prilici da bira: ni tehnologiju (visinu investicije), ni ponuđača, ni vreme kada će se ovo postrojenje graditi.
Objasnili smo da su tehnologija i visina investicije važne, jer utiču na cenu prerađene vode. Izbor najpovoljnijeg ponuđača ne treba objašnjavati. Zašto je važno vreme kada će se postrojenje izgraditi? Zato što za izgradnju jednog takvog postrojenja treba da se steknu uslovi.
Zrenjanin za takvo postrojenje još uvek nije spreman iz dva razloga:

Postrojenje će da prečisti otpadnu vodu koja dođe do njega. Svaki dan vidite kako negde pucaju vodovodne cevi (ima havarija), vodovod je dotrajao. Kanalizaciona mreža je verovali ili ne u gorem stanju. Imaćemo na kraju prečišćenu otpadnu vodu koja se pušta u Begej (Aleksandrovački kanal) i još polovinu iste te otpadne vode koja je iscela u isti kanal neprečišćena. Kakav je onda efekat prečišćavanja? Nikakav.

Nerešeno je pitanje priključaka. Jako je mnogo priključaka fekalne kanalizacije na kišnu (koja ne treba da se prečišćava) i kišne na fekalnu. Dok se ovo ne reši, prečišćavanje nema smisla.
Distribucije pitke vode i prerada otpadne vode su delatnosti od javnog interesa i ne treba da budu profitabilne delatnosti. Privatne firme neće raditi bez profita. Razlika u ceni prečišćene vode kada bi to radilo neko JP ili privatna firma upravo je taj profit. Priivatne kompanije nisu došle nama da nam pomognu, da nam podignu ekonomiju, da nam prečiste vodu. One su došle da zarade.


I na kraju: JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjani ima kapaciteta u ljudstvu da jedan ovakav projekat iznese do kraja. Ako ne mogu da se obezbede sredstva za celu investiciju, mogu da se propišu uslovi i ograničenja za jedno takvo postrojenje onako kako odgovara našim potebama. Zašto su ti stručni ljudi skrajnuti na neka nebitna radna mesta, a na njihova dovedene partijske neznalice , pravo je pitanje za aktuelnu vlast.

2 Comments

  1. Cmo Cmo 15/11/2020

    Koje kapacitete JKP Zrenjanin ima da iznese ovakvu investiciju? Da imaju kapacitet ne bi bilo elementarnih problema koje ste naveli. Postrojenje je nesto izuzetno složeno. Pitajte druge gradove kako su prošli sa svojim postrojenjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *