fbpx Press "Enter" to skip to content

ZRENJANIN: Vikend obeležen ekološkim protestima

Nekoliko stotina aktivista gradjanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo je u subotu ispred gradilišta kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu zbog kako su naveli, potencijalnog zagadjenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.

Okupljeni su poručili – ako država ne može da reši problem, možda kineska ambasada može, pa će joj preko 14 organizacija u ponedeljak dostaviti zahtev da njeni državljani poštuju ovdašnje zakone i da procesuira one koji su ih već prekršili.

Vidljivo je bilo da su gradjanski aktivisti stajali odvojeno od političara i aktivista političkih partija.

Nosili su transparente “Nećete nas ućutkati kao Šindjang, napolje iz našeg grada”, a stranački aktivisti su nosili zastave Srbije i transparente “Ovo je naša zemlja, Srbija nije kolonija”.

Oni su postavili pitanje zašto je 100 hektara plodne ravnice “poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju prljave fabrike guma”.

Zatražili su i odgovore na pitanja o visini i transparentnosti dodeljenih subvencija.

Izrazili su protest zbog toga što je obezbedjenje fabrike u nekoliko navrata “maltretiralo” lokalne gradjanske aktiviste, kao i novinare.

BRNABIĆ: Zrenjanin napokon ima svetlu budućnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Prva da su protesti u Zrenjaninu protiv kineske fabrike guma Linglong rezultat “ludističkih pokreta”, jer taj grad “napokon ima svetlu budućnost. Kineski investitori više nisu prljava tehnologija, već moderna. Da bi se to što pre realizovalo žurimo za izgradnjom puta Beograd – Zrenjanin.

PERLEZ: Otkopajmo zločin

Danas u 14 časova, održan je protest i u Perlezu zbog tamošnje kineske fabrike “Fetiansuje”, koja je imala privremenu zabranu rada zbog nepoštovanja ekoloških standarda ali je pre nekoliko dana ponovo pokrenula proizvodnju. 

Zahtevi udruženja “Belorepan” koje je organizovalo ovaj protest tiču se uglavnom ponovnog pokretanja fabrike. Okupljeni žele da se utvrdi zašto rešenje o privremenom zatvaranju nije bilo jasno istaknuto. I zašto je uprava fabrike imala ključ od katanca koji je postavljen na kapiju fabrike, kao i da se kazne svi koji su izdali rešenje za ponovni rad bez saniranja nanete štete.

Okupljeni su na nasipu iza fabrike otkopavali, kako kažu zakopanu plastiku koja je prema njihovim rečima tu zakopana od strane kineskog investitora.

Izvor: Beta / N1 / Danas

Foto: N1

Comments are closed.