fbpx Press "Enter" to skip to content

ZLATKO JELISAVAC: Greška u softveru

Zlatko Jelisavac
Latest posts by Zlatko Jelisavac (see all)

Sećam se da je svojevremeno, tamo negde devedesetih godina prošlog veka, fudbalski mag Dejan Savičević alias Genije uporno odbijao da zaigra ponovo za reprezentaciju tadašnje SRJ… Stalno je popularni Dejo pronalazio nove izgovore zašto trenutno ne može da se priključi reprezentaciji, a svakako „najoriginalniji“ je bio  onaj da ga je „ujela pčela“. Dosadilo Deji da se pravda raznim povredama i obavezama, pa je smislio ujed pčele koji je zvučao uverljivo kao i ono nekadašnje tajno-policijsko „vešanje o kvaku“ ili pak „o žbun“.

E, tako je meni zazvučalo skorašnje objašnjenje da je do nestanka vode došlo usled „softverske“ greške. „Softverski problem na sistemu upravljanja procesom proizvodnje vode na postrojenju za prečišćavanje vode izazvao je prekid vodosnabdevanja na teritoriji celog grada. Radi se na otklanjanju problema“ – ovo se moglo pročitati na sajtu  JKP „Vodovod i kanalizacija“. Neverovatno, zar ne? Ali dobro, dešava se to i najboljima… Možemo samo da pretpostavimo kako je došlo do tog softverskog problema koji je prouzrokovao višečasovni nestanak vode u celom gradu. Jedna od zanimljivijih „teorija“, koja se mogla čuti u našoj čaršiji, jeste ona da je neko od radnika na noćnom dežutrstvu, usled dokolice zbog predosadnih noćnih sati dežuranja, odlučio da se malo zabavi erotskim programom na nekom od internet sajtova te namene, a pošto su ovi sajtovi čuveni kao izvori svekolikih&malicioznih virusa onda je došlo do zagađenja  kompjutera koji je koristio dotični i nastao je haos u mreži. Ovo već zvuči kao teorija zavere i materijal kao stvoren za tabloidsko iživljavanje nad javnošću, pa ćemo zato odustati od daljnih analiza pravog razloga nestanka vode u našem gradu, a pogotovo se nećemo više zadržavati nad izmišljenim pikanterijama dokonih pojedinaca koji i u naivnoj softverkoj grešci odmah pronađu neku erotsku intrigu – u stilu malograđanskih tračeva. Ono što nas, građanke&građane Zrenjanina zanima jeste sledeće: Šta se događa sa pitkom vodom? Do kada ćemo čekati? Manite nas više sa vašim glupim izgovorima i odlaganjima i recite nam konačno: Da li ćemo i kada dobiti pitku vodu?

Dok građanke i građani Zrenjanina čekaju da pitka voda konačno poteče iz njihovoh česmi, dotle se vodi  mrtva trka između gradske vlasti i stranih investitora koji se ponašaju kao da su silom prilika i čudesnim obrtom sudbine se našli u našem gradu i u ovoj sadašnjoj situaciji. Gradska vlast smatra da je svoj deo posla obavila, naročito nakon promene zakona kojim je dozvoljeno i da privatna preduzeća mogu da prerađuju vodu, dok tzv. grupa Zilio takođe smatra da je učinila sve što treba i da je pitka voda spremna i sigurna za potrošače. Stručna javnost pak ne misli da je sve ok i smatra da je voda i dalje neispravna za piće, na šta im je grupa Zilio odgovorila da nemaju pojma i da ne treba da se igraju hemičara već da prepuste odluku pravim stručnjacima, a sem toga oni nisu odgovorni ukoliko je vodovodna infrastruktura loša i zastarela, pa je zbog toga voda lošeg kvaliteta, to jeste nije za piće – što se njih tiče voda „na izlazu“ iz fabrike za preradu vode je ispravna i spremna za konzumaciju. Gradska vlast, po ko zna koji put, moli građane da budu strpljivi jer ako su mogli da čekaju 15 godina onda mogu još malo dok se situacija ne reši.No, po svemu sudeći ova situacija se neće rešiti ni lako, a bogami ni brzo… Ono što sigurno jeste to  da građani ispaštaju jer nemaju vodu za piće pa su prisiljeni da se snalaze kako znaju i umeju, a to znači da su primorani da i dalje, uglavnom, kupuju vodu po marketima. Svi žitelji Zrenjanina, koji kupuju vodu, znaju vrlo dobro koliki su im mesečni troškovi zbog nedostatka pitke vode, a pored toga oni i dalje plaćaju račune za vodu kao da je snabdevanje u najboljem redu. Nikada, nikome u ovome gradu nije palo na pamet da građanima barem malo smanji te račune jer Zrenjaninke&Zrenjaninci plaćaju tehničku vodu kao pitku i to traje, već spomenutih, 15 godina. A šta će tek biti, kuku nama, kada krenu svoje usluge da naplaćuju ovi iz grupe Zilio – plašim se da će mnogi građani da proklinju dan kada su dobili pitku vodu, ako je ikad da dobiju.

Eto tako smo se našli u neverovatnoj situaciji iz koje ćemo svakako izaći kao gubitnici jer nama građanima  je suđeno samo da plaćamo zbog tuđih grešaka i interesa, a da pri tome ne smemo ništa ni da pitamo. Ako zaista pristajete na ovakav tretman od strane gradske vlasti i stranih investitora onda niste bolje ni zaslužili, dragi moji sugrađani… Ukoliko budemo i dalje ćutali i plaćali zbog tuđih greha onda gubimo i pravo da se žalimo na našu gorku sudbinu jer smo sami pristali da budemo ovce za šišanje. Ali,ukoliko ne pristajete da vas tretiraju kao naivnu budalu, kojoj će nezaježljivi političari&biznismeni da uzmu i poslednji dinar iz džepa, onda se lepo pobunite i tražite svoja prava, to jeste tražite  pitku vodu i novce koje su nam otimali godinama. Iskoristite priliku i dođite četvrtkom u centar da kažete ono što mislite o dotičnim predstavnicima vlasti i njihovim tajkunima, a onda da se prošetamo gradom i obznanimo to svim građanima. Mi, za sada, šetamo, a vlast nek misli šta će i kako će kada se ova šetnja pretvori u „kuku i motiku“ – biće, biblijsko rečeno, jauk i škrgut zuba…

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *