Press "Enter" to skip to content

Zelena stranka Zrenjanin: Apel ministru Trivanu povodom zagađenja iz kafilerije

Gradski odbor Zelene stranke u Zrenjaninu uputio je apel ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu povodom problema emisije aerozagađenja kafilerije Prekon.

Predmet koji se pokazao kao “nerešiv” na lokalnom nivou vlasti, jeste neadekvatan rad zrenjaninske kafilerije Prekon koja emituje štetne materije i truje grad. Osim izrazito neprijatnog mirisa, naročito ukazujemo na ispuštanje u vazduh toksičnih supstanci kao što su amonijak, akrolein i vodoniksulfid, od kojih je najopasnija kancerogena supstanca akrolein“, naveo je predsednik Saveta Zelene stranke za zaštitu životne sredine Miroslav Poznić.

On je u pismu upućenom Trivanu ukazao i da se akrolein izdvaja prilikom prerade otpada iz klanica i uginulih životinja i konstantno je prisutan kroz proces proizvodnje, a da širenje ovih mirisa izaziva i specifične zdravstvene tegobe kod ljudi, kao što su zamor, nesanica, mučnina i glavobolja.

Predsednik GO Zelene stranke Zrenjanin Aleksandar Jankov podsetio je da je fabrika za obradu životinjskog otpada ,”Prekon” – kafilerija, 2006. godine postala vlasništvo kompanije “Matijević”.

“Prva reakcija stanovnika na smrad koji se širio i na pojačane zdravstvene probleme i alergije, pokrenuta je iz MZ “Dositej Obradović” 2012. godine, kada je peticiju protiv rada kafilerije bez potrebne opreme za saniranje i ispuštanje otrovnih i drugih zagađujućih – toksičnih čestica u vazduh, potpisalo 8.300 građana samo sa teritorije ove Mesne zajednice. Nadležna inspekcija je još tada izašla na teren, ali se do danas ništa nije uradilo po tom pitanju”, istakao je Jankov.

On je ukazao da rezultati merenja obično pokazuju da se ne emituju zagađenja i da je akrolein u dozvoljenim granicama.

Zelena stranka Zrenajnin obratila se ministru sa molbom da preduzme sve zakonom predviđene mere kako bi se u Zrenjaninu bez konflikta uskladila ekonomija i ekologija, jer je globalno načelo da se održiva -zelena ekonomija neposredno oslanja na zdrave prirodne resurse i životnu sredinu.

“Cilj Saveta Zelene stranke nije da se blokira privredni razvoj u Zrenjaninu, već da se sistematski rešava jedan po jedan ekološki problem i da naši sugrađani povrate poverenje u institucije i službe koje sprovode zakon”, naveo je Poznić.

Izvor: Beta

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *