Press "Enter" to skip to content

Zelena stranka: Grad da spreči razbacivanje otrovnih supstanci na javnim površinama

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Gradski odbor Zelene stranke predao je zvaničnu inicijativu i zahtev Gradskoj upravi grada Zrenjanina, cilj ovog zahteva je da se spreče nesavesni pojedinci koji ostavljaju otrovne supstance na javnim površinama. Takođe se zahteva da se građani informišu na koji način mogu prijavljivati ovakve pojave.

Zahtevamo da sprovedete sve zakonski predviđene akcije na teritoriji grada, kako bi se izvršila identifikacija, procesuiranje, kažnjavanje i osujećenje pojedinaca koji nesavesno i suprotno zakonskim propisima prodaju, kupuju ili ostavljaju otrovne i potencijalno otrovne supstance na javnim površinama, u osnovnom stanju, zakamuflirane u hranu ili rastvorene u vodi, a sa namerom ugrožavanja bezbednosti i izazivanja opšte opasnosti. Zahtevamo da na teritoriji grada stimulišete rad policije, komunalne, veterinarske i sanitarne inspekcije kako bi se izvršila istraga, uklonio otrov i pokrenule prijave protiv lica koja ostavljaju otrov na javnim površinama (ukoliko lice nije identifikovano prijava protiv NN lica), a građane informišite kome i na koji način da prijave (policija, tužilaštvo, mediji) ovakve slučajeve kako bi se efikasno osujetili neželjeni događaji izazvani prisustvom otrova na javnim površinama. Zahtevamo da vršite kontrolu prodaje, kupovine i distribucije potencijalno opasnih hemikalija, kao i kontrolu evidencije prilikom prodaje, na veliko i na malo.

ZAHTEV POSLAT GRADSKOJ UPRAVI GRADA ZRENJANINA

OBRAZLOŽENjE:

Brojne su pritužbe građana zbog sumnje na organizovana, a učestala ostavljanja i razbacivanja otrovnih supstanci na javnim površinama u naseljenim mestima usled kojih je u većem broju opština došlo do masovnog trovanja životinja. Kako je otrov lociran po parkovima, na šetalištima, pored škola i obdaništa ova dela direktno dovode u opasnost decu, građane i životinje koje se na ulici nalaze i sa vlasnikom i bez (ukoliko su napuštene i time pripale gradskoj upravi na staranje).

Upozoravamo da nestručno rukovanje, ostavljanje na javnim površinama i korišćenje otrovnih supstanci sa predumišljajem obuhvata više krivičnih dela definisanih Krivičnim zakonikom RS:
član 278 – Izazivanje opšte opasnosti;
• član 260 – Zagađenje životne sredine;
• član 273 – Zagađivanje hrane i vode za ishranu, odnosno napajanje životinja;
• član 269 – Ubijanje i zlostavljanje životinja;
• član 346 – Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Paleta otrovnih supstanci koje koriste „trovači“ je široka, od mineralnih ulja, špiritusa, antifriza, lakova, boja, semenskog kukuruza, tableta za spavanje, do sredstava za paljenje i zakonom zabranjenih otrova kao što je karbofuran (pesticid zabranjen 2014., letalna količina za odraslog čoveka je 1 mg). Većina ovih sredstava je opasna ukoliko dođe do kontakta ili udisanja, a svi u slučaju gutanja.

Smatramo da lokalna samouprava treba da na teritoriji grada Zrenjanina preduzmete sve mere kako bi se očuvala bezbednost, sprečile fatalne posledice i sprovodili zakonski propisi, a građani opomenuli ili kaznili (ukoliko su počinioci), što je u interesu opšteg mira i bezbednosti, kao i legitimiteta zakona naše države.

Gradski odbor Zelene stranke Zrenjanin

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *