fbpx Press "Enter" to skip to content

Zaustaviti linč protiv pekare “Roma” u Borči

Nekoliko desetina građana okupilo se pre dva dana ispred pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča, protestujući što je brat vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj ističe za Danas.rs da je postavljanje ruku u oblik dvoglavog orla „jednostavno nacionalni simbol sa albanske zastave“.

„Ne postoji neki simbol Velike Albanije. Ljudi pokazuju rukama dvoglavnog orla da pokažu da su Albanci, ništa više. Kao na primer što Srbi podižu tri prsta“, ukazuje Muškoljaj.

Urednik prištinske „Gazete Blic“ Astrit Gaši takođe ocenjuje da je reč jednostavno o simbolu zastave i ništa drugo.

„To se koristi kao simbol zastave i preraslo je u svojevrsni pop simbol poslednjih godina. Kada neko rukama pravi dvoglavog ugla, taj hoće da kaže da je Albanac. Pre svega, to predstavlja popularni simbol, koji sada to koriste i sportisti i ostale zvezde. Niko ne treba da se boji tog simbola, jer ‘velika Albanija’ se ne označava ručnim simbolima“, napominje Gaši, što potvrđuje i urednica portala Kosovo 2.0. Besa Ljuci.

Poslanik LSV u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton napominje za Danas.rs da jučerašnji događaji u Borči predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, samtra on.

„Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjsikim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo“, ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

„Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije“, ističe Marton.

“Kad sam to saznao da je to moj brat objavio, ja sam mu sutradan dao njegovu platu što je zaradio i rekao sam mu – izvoli tvoje pare, izvoli idi dalje, kako si došao, meni ne trebaš više, jesi mi brat, ali dole si mi brat, ovde više nisi”, kaže vlasnik pekare “Roma” Mon Đuraj za televiziju N1.

Tvrdi da do skupa pred pekarom i sam nije znao za spornu fotografiju i pravda se da nije u prilici da kontroliše šta radnici čine van pekare.

“Stvarno, meni je i žao što je on to napravio u ovoj državi, u ovoj zemlji, jer ja ovde hranim i moju decu i školujem i moju porodicu. Stvarno mi je krivo i izvinjavam se svima”, dodao je Đuraj.

Okupljanje je proteklo bez ijednog incidenta, tako skup pred pekarom “Roma” vidi ministar unutrašnjih poslova. Dodaje: policija nije dozvolila narušavanje reda i mira.

“Istina je da tokom protesta u Borči ni jedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari, dok sa druge strane ceo svet redovno svedoči desetinama lomljenja, paljenja i krađa imovine, kao i svakodnevnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji”, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

KAKO MINISTRA STEFANOVIĆ VIDI OVAJ INCIDENT

Izvor: Danas.rs / N1

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *