Press "Enter" to skip to content

Za vikend prelazimo na zimsko računanje vremena

U noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena i to pomeranjem za jedan čas unazad – u 3:00 časa ujutru treba vratiti skazaljke jedan sat unazad, na 2:00 časa.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre 10 godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom. Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu i traje do poslednjeg vikenda u oktobru. Zimsko računanje vremena traje do poslednje nedelje meseca marta.

Danas na svetu 110 od 192 države koristi takozvano letnje računanje vremena. Ne koristi se u Japanu, Kini, južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta gde ova mera nikad nije uspela.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se ukida režima letnjeg i zimskog računanja vremena od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letno i zimsko računanje vremena. Za sada je neizvesno kako će na to reagovati Srbija.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *