fbpx Press "Enter" to skip to content

“Vode Vojvodine”: Nova oprema pomoći će u borbi s ribokradicama

JVP „Vode Vojvodine“ početkom ove godine ušlo je u odlučnu borbu sa ribokradicama u cilju očuvanja ribljeg fonda. Pored kontinuirane nabavke nove opreme za ribočuvare, pojačan je nadzor nad ribolovnim vodama kojima upravlja preduzeće. Započeta je i akcija „ribočuvar – volonter“, kako bi se savesni pecaroši i svi oni koji to žele uključili u borbu protiv ribokrađe.

Tokom borbe sa ribokradicama u prvih devet meseci ove godine, Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ zabeležila je 2.371 izlazak na vodu, a zaplenjeno je 54 kilometara ilegalno postavljene mreže, što je jednako razdaljini od Novog Sada do Zrenjanina. Ribočuvari su zaplenili i 85 alata koje koriste ribokradice, kao i šest čamaca i isto toliko motora.

V.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević predao je danas šest terenskih automobila i šest novih čamaca Ribočuvarskoj službi preduzeća.

“ Ovo je prvi korak, a sledeći je formiranje najmodernijeg, najsavremenijeg i jedinog u regionu monitoring centra, koji pravimo da bismo uspeli da sprovodimo monitoring na svim onim kritičnim područjima gde nam se dešava krađa ribe. To ćemo koristiti i da svedemo zagađivače na jedan normalan odnos prema životnoj sredini” rekao je Kružević i istakao da je u toku i nabavka drona, koji će se koristiti u borbi protiv ribokradica, ali i druge opreme koja će biti postavljena na ribolovnim vodama.

“ Sa dronom ćemo kroz monitoring centar imati jasnu sliku gde se oni nalaze. Te snimke moći ćemo da koristimo posle i u nekim procesima protiv ribokradica, što do sada nismo mogli da radimo, iz prostog razloga što su imali bolju opremu, bolje motore i čamce od nas. Toliko brzo su bežali da ribočuvari nisu stizali ni da ih identifikuju” rekao je Kružević.

Rukovodilac Službe za ribarstvo, Miljan Mirković, rekao je da će nova oprema olakšati rad ribočuvarima, koji moraju da izlaze na teren u svim vremenskim uslovima. On je istakao je da od velike važnosti razumevanje i podrška rukovodstva za rad Ribočuvarske službe.

JVP „Vode Vojvodine“ nastavlja i rad na obnovi ribljeg fonda. Tokom prošle godine, u ribolovne vode kojim upravlja preduzeće ubačeno je oko 70.000 jedinki, dok se ove godine planira poribljavanje sa 110.000 jedinki riblje mlađi.

Foto: Vode Vojvodine