fbpx Press "Enter" to skip to content

Veštaci: Sagorevanje metana uzrok eksplozije u Fabrici vode u Zrenjaninu

Stručnjaci Republičkog zavoda za sudska veštačenja utvrdili su da je uzrok eksplozije u Fabrici vode Zrenjanin, u kojoj su u decembru prošle godine povređena dva radnika, deflagracija, odnosno brzo sagorevanje gasa u objektu za dezinfekciju vode i pumpanje u vodovod.

Analiza incidenta rađena je na zahtev rukovodstva fabrike koje je zatražilo da se izvrši provera i ispitivanje sistema za prečišćavanje i obradu vode, da bi se utvrdio uzrok tog incidenta.

U izveštaju se navodi da Fabrika vode prerađuje sirovu vodu sa izvorišta “Mihajlovački”, u kome ima i apsorbovanog gasa – metana, a da je eksploziju nakupljenog gasa u gornjem delu hale izazvala varnica prilikom paljenja svetiljki.

Veštaci su naveli i da bi najjednostavniji poduhvat za sprečavanje gomilanja metana bio otvor sa žaluzinama što bi omogućilo provetravanje prostorije, kao i da je potrebno izvršiti opširnija merenja metana u sirovoj vodi.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a novo postrojenje – Fabrika vode prestalo je sa radom sredinom decembra prošle godine zbog eksplozije u kojoj su povređena dvojica radnika.

Iz te fabrike su početkom februara ove godine saopštili da su otklonjene posledice havarije i da su spremni da preuzmu vodosnabdevanje grada zdravom pijaćom vodom, ali do sada to nije učinjeno i u vodovodnoj mreži je voda sa nedozvoljenom količinom arsena koju isporučuje “Vodovod i kanalizacija”. Komisija stručnjaka koju je formiralo preduzeće “Vodovod i kanalizacija” saopštila je  u januaru da Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova, što sui iz Fabrike demantovali.

Izvor: Beta, Insajder