fbpx Press "Enter" to skip to content

Velika scena pozorišta zatvorena zbog obrušavanja venca krovnog pokrivača

ZRENJANIN, 6. maja 2022. (Beta) – Velika scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” privremeno je zatvorena za upotrebu zbog obrušavanja unutrašnjeg venca krovnog pokrivača na desnoj strani scene prema dvorištu pozorišta iznad cugova, saopšteno je danas iz te ustanove kulture.

Kako ne bi bila ugrožena bezbednost zaposlenih i publike, građevinska inspekcija naložila je da se scena ne koristi dok se ne uklone oštećenja.

Zbog toga se, navode, predstave ovog vikenda otkazuju, a o daljem repertoaru publika će biti obaveštena putem sajta, Fejsbuk stranice i drugih glasila.

U saopštenju su uputili zahvalnost Gradskoj upravi na spremnosti da se što hitnije i što kvalitetnije otklone nastala oštećenja, kao i ostalim stručnim službama, Gradskoj građevinskoj inspekciji i Zavodu za zaštitiu spomenika kulture Zrenjanina.

Krajem 2020. godine, zbog obrušavanja dela plafona u glumačkom salonu tog pozorišta, građevinska inspekcija naložila je zabranu korišćenja te prostorije kao i dela bine, pa su predstave igrane u Kulturnom centru.

Do obrušavanja plafona došlo je zbog dotrajalosti krova na zgradi pozorišta koje predstavlja nepokretno kulturno dobro., a radovi na rekonstrukciji krova na zgradi zrenjaninskog Narodnog pozorišta završeni su početkom naredne godine.

Sanacija je zahtevala obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja.

Velika sala pozorišta, je zbog obrušavanja ornamentike iznad portala već bila zatvorena za upotrebu nekoliko meseci i tokom 2013. godine.

Zgrada pozorišta predstavlja nepokretno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture u sklopu prostorno kulturno-istorijske celine „Staro jezgro Zrenjanina“ i od velikog je značaja za Srbiju.