Press "Enter" to skip to content

Usvojena inicijativa Zelene stranke o zabrani upotrebe papirnih dokumenata u procedurama Skupštine APV

Na poslednjoj sednici Skupštine APV, usvojena je inicijativa, odnosno predlog, Zelene stranke za izmenu Poslovnika o radu Skupštine APV, a u vezi sa zabranom upotrebe papirnih dokumenata u procedurama Skupštine AP Vojvodine.

Za potrebe rada Skupštine AP Vojvodine do sada su se trošile velike količine papirnih dokumenata, jer se svaki dokument štampao u više od 120 primeraka. Korišćenjem elektronskih dokumenata, umesto dokumenata štampanih na papiru, napraviće se velika budžetska ušteda, što je tek jedna od važnih koristi. Na taj način bi se mogla povećati izdvajanja za zaštitu životne sredine.

Druga korist jeste smanjivanje seče šuma, ionako nedovoljno pošumljene Vojvodine i Srbije. Sa svega 6% pošumljenosti AP Vojvodina je na samom dnu evropskih regija i posebno je ugrožena. Važno je znati da se za proizvodnju jedne tone papira poseče otprilike 17 odraslih zrelih stabala, kao i da se u proizvodnji potroši 11.000 kWh energije i 72 m3 vode.

Drugim rečima, utrošak energije za proizvodnju samo 1 tone papira jednak je dvogodišnjoj prosečnoj potrošnji jednog domaćinstva.

-Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali jedan, pre svega human, racionalan, održiv i finansijski isplativ način rada. Zelena stranka će i dalje u svakoj prilici koristiti svoj uticaj, volju i znanje da predlaže konstruktivna rešenja za funkcionisanje sistema i društva u celini.- naglasila je Branislava Jeftić, poslanica Zelene stranke u Skupštini AP Vojvodine.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *