fbpx Press "Enter" to skip to content

Uspešno održan prvi Lazarus fest

Širite vesti: Lazar je živ!

Od 20. oktobra ove godine, na muzičkoj underground mapi ucrtan je novi muzički festival pod nazivom “Lazarus fest”, u organizaciji udruženja građana “RNR Zona Lazarevo”, u Domu kulture mesta Lazareva.

Nakon šestogodišnjeg sticanja znanja i iskustva u organizovanju koncerata, ova grupa entuzijasta osmelila se da realizuje svoj prvi festivalski projekat u formatu jednodnevnog mini festa na kojem su ove godine nastupili sastaviDrink or DieTrash Union i Desolation iz Zrenjanina, kao i sastav Counter Ignition iz Kovina u statusu specijalnih gostiju.

Prvi “Lazarus fest” otvorili su zrenjaninski Oi! / street pankeri Drink or Die, donoseći kompozicije u duhu sastava kao što su Sham 69Cock Sparrer i drugi, ali sa jakim autorskim pečatom i lokalnim socijalnim temama. Energičnim nastupom propisno su zagrejali solidno ispunjenu salu Doma kulture za ono što sledi.

Sledeći su se popeli na binu kovinski metalci Counter Ignition, donoseći kombinacuju metala i hardkora sa prog rok i džez uplivima, pa čak i istočnjačkim melodijama i ritmovima. Demonstrirali su publici svu eklektičnost svog muzičkog izraza, da bi je na kraju posebno razgalili obradom kompozicije “Daire”, najvećim hitom grupe Smak.

U eklektičnosti muzičkog izraza nije zaostajao ni sada već kultni zrenjaninski sastav Trash Union čiji crossoverzvuk predstavlja mešavinu metala, hardkora i hip-hopa, sa jakim južnjačkim prizvukom (southern metal). Iako oslabljeni nedavnom promenom bubnjara, usled čega je i njihov nastup trajao nešto kraće, na bini su delovali više nego sigurno i ubedljivo. U pomoć im je priskočio bubnjar sastava Desolation sa kojim su imali svega nekoliko proba pre festa, ali otkazivanje nije bilo opcija.

 Konačno, “Lazarus fest #01” zatvorio je sastav Desolation i to u velikom stilu, pokazujući da su u ovom trenutku jedan od najperspektivnijih zrenjaninskih bendova i da su im lokalne granice preuske. Njihov groove metal apsorbovao je sve ono najbolje što NWOAM (novi talas američkog metala) ima da ponudi, u kombinaciji sa zvukom kakav gaji npr. francuska Gojira sa djent prizvucima. Eksplozivne kompozicije sa još aktuelnog albuma “Pieces of Humanity” publika je ispratila aplauzima, tzv. headbanging-om, da bi na kraju usledio i poziv na bis, međutim, s obzirom da je bubjar iste večeri svirao u dva benda i bio vidno umoran, razumljivo je zašto je poziv na bis ostao neuzvraćen.

Ideja koja stoji iza ovog projekta jeste u izvlačenju izvođača i čitavih muzičkih scena iz podzemlja na svetlost dana i udahnjivanju novog života u iste, kao i u samo mesto Lazarevo. Otuda izvire i dvostruka simbolika samog naziva festivala, kao i zvaničnog slogana festa koji glasi – Spread the News: Lazarus is Alive! (Širite vesti: Lazar je živ!). Sudeći po reakcijama prisutnih, Lazar je zaista živ, a mladi aktivisti udruženja “RNR Zona Lazarevo” održali su lekciju iz društvenog i kulturnog angažovanja u malim sredinama. 

Izveštava: Aleksandar Petrović

Drink or Die:

01.jpg

Counter Ignition:   

05.jpg

Trash Union:   

08.jpg

Desolation:   

12.jpg

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *