Press "Enter" to skip to content

UNIŠTAVANjE NACIONALNOG PARKA FRUŠKA GORA (VIDEO)

Uništavanje Nacinalnog parka Fruška Gora započelo je pre sedam godina, a u poslednje tri se vrši masovna seča šuma.

Pre tri nedelje je od Bojišta prema Kraljevoj Stolici, u delu pešačke staze, u širini od 50m do 100m izvršena seča isključivo zdravih stabala koje je ostavljeno da leži na pešačkim stazama. Granje je svuda razbacano.

U drugim šumama, na više mesta, ogoljene su velike površine a stabla su pripremljena za prodaju za ogrev.

Obaranje drveća se izvodi isključivo subotom i nedeljom, bez postavljanja oznaka za zabranjen prilaz posetiocima, u vreme kada ima najviše ljudi u Nacionalnom parku, a to može biti kobno.

Seče se isključivo zdravo drveće, deo se prodaje a ostatak ostavlja da truli u šumi. Obolela stabla nisu vredna truda pošto će ih jači vetrovi poobarati. Seča nije bilo na padinama na kojima su šume napadnute parazitskom biljkom imelom koja izaziva sušenje stabala. Pri obaranju drveća ne uklanja se bršljan koji ometa rast mladica.

Masovna seča drveća izaziva eroziju zemljišta, ugrožava biljni i životinjski svet. Kršovita Hercegovina je nekada bila stanište šuma sve dok ih Austougari nisu do poslednjeg stabla uništili, a to je dovelo do spiranja zemljišta i stvaranja kamenjara.

Dobijanje novca za unapređeno uništavanje šuma Fruške Gore

Prema rečima Radoslava Krunića, direktora Nacionalnog parka Fruška Gora, seče se samo(!) lipa, hrast, bukva i cer. U planu Javne nabavke Nacionalnog parka za 2018. godinu, za usluge na unapređivanju šuma, planirano je 135 500 000,00 dinara. Pod unapređivanjem podrazumevaju se isključivo različiti oblici seče drveća.

Radoslav Krunić ne troši vreme i novac na sprovođenje planskog pošumljavanja, već sve prepušta prirodnom pošumljavanju iz semenja drveća. Dosadašnji rezultati su vidljivi – niče isključivo nekvalitetan bagrem čije poreklo nije sa našeg prostora.

Prenosimo:pravdaipravo.org

foto:Zelena patrola

Liked it? Take a second to support Redakcija on Patreon!

One Comment

  1. Zelena 100% Zelena 100% мај 27, 2019

    Jeste li se zapitali gde su granice nacionalnog parka i kome pripada zemlja na kojem su posecena stabla? Ne mogu da verujem da objavljujete clanak na osnovu price rekla-kazala. Nema potrebe da moj komentar objavljujete, samo ga prosledite uredniku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *