fbpx Press "Enter" to skip to content

Učenici OŠ “Žarko Zrenjanin” na treningu bezbedne vožnje biciklista

Grad Zrenjanin, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina i nacionalna Agencija za bezbednost saobraćaja realizuju projekat pod nazivom “Trening bezbedne vožnje biciklista”. Tim povodom, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja posetili su juče zrenjaninsku osnovnu školu “Žarko Zrenjanin” i učenike petog razreda edukovali o pravilnom i bezbednom učestvovanju u saobraćaju. S obzirom da je akcenat na vožnji bicikla, deca su imala priliku da na poligonu i praktično demonstriraju stečeno znanje.


Deca, s obzirom da nemaju razvijene psihofizičke sposobnosti kao odrasli ljudi, predstavljaju ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. Deca nemaju dovoljno iskustva, niti znanja potrebnog za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, a što posebno važi za decu pešake i bicikliste. Tokom jučerašnje edukacije, teoretskog i praktičnog dela, moglo se čuti da su najčešće saobraćajne nezgode sa decom biciklistima bočni sudari u situacijama kada se deca biciklisti uključuju sa sporednog puta na put sa prvenstvom prolaza, kada prelaze biciklom preko kolovoza ispred nailazećeg vozila, kada voze neosvetljeni, kada ne obaveštavaju učesnike u saobraćaju o promeni pravca kretanja i sl.

Očekivani ishodi projekta “Trening bezbedne vožnje biciklista” su da deca pokažu razumevanje značaja opreme (prsluk, reflektujuće narukvice, svetla i dr.) i odeće za bezbedno učešće u saobraćaju, da mogu da izvedu jednostavnu proveru ispravnosti bicikla, s ciljem brzog i kontrolisanog zaustavljanja.

Foto:zrenjanin.rs

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *