fbpx Press "Enter" to skip to content

U Zrenjaninu postoji stalna potreba za novim hraniteljskim porodicama

U Centru za socijalni rad Zrenjanin postoji kontinuirani problem smeštaja korisnika u hraniteljske porodice jer na evidenciji Centra nema dovoljno hraniteljskih porodica.

Kako je u izvestaju o radu za prethodnu godinu pripremljenom za narednu sednicu Skupštine grada navela direktorka Centra Olivera Lisica, postoji stalna potreba za novim hraniteljskim porodicama jer ima još dece koja su ugrožena i potencijalno su za izmeštanje iz primarne porodice.

Lisica je ukazala da je u narednom periodu potrebno sprovoditi kampanju za popularizaciju hraniteljstva jer poslednje tri godine imaju smanjen broj zainteresovanih građana za hraniteljstvo.

Broj dece pod starateljstvom u 2021. godini nije se znatno povećavao u odnosu na prethodnu godinu, bilo je 115 dece i mladih pod stalnim starateljstvom, od čega je 68 pod neposrednim starateljstvom radnika iz službe.

Kod jednog broja dece koja su na smeštaju u toku su sudski postupci za lišavanje roditeljskog prava roditelja, te će se broj dece pod starateljstvom povećati.

U toku 2021. godine bilo je 97 dece pod privremenom starateljskom zaštitom. To su deca gde još nisu okončani sudski postupci za regulisanje porodično pravnog statusa deteta, kao deca sa roditeljskim staranjem a gde postoji kolizija interesa između roditelja i dece.

Olivera Lisica istakla je i da je u službi u toku 2021. godine evidentiran 401 predmet nasilja u porodici, što je na nivou 2020 .godine, a da je značajno povećanje broja predmeta registrovano u kategoriji zanemarivanja dece.

Tako je u u toku 2020. godine bilo 78 predmeta gde se radila procena roditeljske brige o deci, odnosno da li roditelj zanemaruje potrebe deteta ili ne, dok je u 2021.godini bilo 170 takvih postupaka.

Iz tog razloga imamo i povećan broj mera korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava koje su u toku 2021. godine izrečene u 32 slučaja.

Foto: ZZSK Zrenjanin