fbpx Press "Enter" to skip to content

U Srbiji se prečišćava samo 16 odsto otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju

U Srbiji se prečišćava svega 16 odsto otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju i u 168 gradova i opština postoji oko 40 pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela, a kako bi se postigao kvalitet vode, potrebno je 5,4 milijardi evra, piše danas portal Autonomija.

Od te sume, 3,9 milijardi evra treba izdvojiti za kanalisanje i zaštitu voda, dok ostatak od 1,5 milijardi evra za izgradnju atmosferske kanalizacije do 2034. godine, kako bi sistem prrečićavanja voda bio u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije, piše u članku.

„Srbija nije daleko odmakla u Poglavlju 27. Postavlja se pitanje kako će se nabaviti tih pet milijardi evra namenjenih samo za oblast vode. I kada se taj novac nabavi, pitanje je kako će on biti potrošen“, kazala je Iva Marković iz Inicijative „Pravo na vodu“.

Portal Autonomija navodi da svi glavni gradovi u gornjem slivu Dunava imaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, dok je Beograd jedan od retkih glavnih gradova u Evropi koji nema uređen kanalizacioni sistem.

Izvor: Beta / Autonomija

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *