Press "Enter" to skip to content

U nedelju regata za osobe sa invaliditetom – ”Tisa nas spaja”

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Udruženje paraplegičara Banata iz Zrenjanina, uz podršku Grada Zrenjanina, organizuje drugu inkluzivnu regatu na reci Tisi za osobe sa invaliditetom pod nazivom “Tisa nas spaja”, u nedelju, 8. septembra, na izletištu  na Tisi kod žabaljskog mosta. Tim povodom, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a novinarima su se obratili Nenad Krbavac, predsednik udruženja i Damir Nović.

Krbavac je podsetio da je regata nastala na idejama i iskustvima njihovih prijatelja iz beogradskog udruženja “Sve je moguće”, koje je pre desetak godina pokrenulo sličnu aktivnost.- Ideja ove, inkluzivne regate, jeste da okupimo sve čionioce društva, od najmlađih do najstarijih, i osobe sa invaliditetom, od onih najvidljivijih, u invalidskim kolicima, do onih koje i ne primećujemo, sve kategorije invalidnosti. Želja nam je da se spuste na reku i da se družimo, uspostavimo kontakte i možda vremenom uradimo nešto na dobrobit svih, jer, imamo iste probleme koje treba da rešimo. Takođe, želja nam je da i osobe sa invaliditetom uživaju u Tisi, ne samo sa socijalne, već i zdravstvene, a na kraju i turističke – kazao je on i ukazao na veliku podršku Grada Zrenjanina, “Rezervata prirode” i Opštine Novi Bečej.  Naveo je da će u regati učestvovati dvadesetak plovila i da se očekuju gosti iz drugih gradova u Srbiji, ali i BiH i Slovenije.  

Regata će, kako je rekao Damir Nović, početi u 10 časova, najpre programom koji će izvesti “Moja Sosa”.- Posle toga idemo na vodu, predviđeno je da bude deset čamaca u kojima će se prevoziti osobe sa invaliditetom i na njima dvadesetak kolica, a zato će bezbednost morati da bude na najvišem nivou. Učestvovaće aktivisti Crvenog krsta Vojvodine i Zrenjanina, kao i vatrogasci, spasioci, žandarmerija, Služba hitne pomoći, verovatno će nam se priključiti i vojska kako bi se sve završilo bez problema – rekao je Nović. Pomoćnik gradonačelnika je podsetio na prošlogodišnju, uspešno održanu regatu.- “Tisa nas spaja”, a nas spajaju i drugi događaji, želimo da svakoga dana imamo dobru komunikaciju, što mislim da i jeste. Želimo da pokažemo da razlike ne postoje, ovim ćemo učiniti Tisu pristupačnom, a ideja je i da Begej takođe bude pristupačan, što će vrlo brzo i biti po završetku  pristana čija je izgradnja počela. Nije nam cilj samo druženje, već i razmena ideja i predloga – rekao je Radišić, zahvalivši svim učesnicima i svima koji su podržali regatu “Tisa nas spaja”. 

Organizatori su pozvali sugrađane i sve one koji imaju plovila da im se pridruže. Regata će krenuti u 11 časova od izletišta kod Aradca – žabalsjkog mosta, uzvodno do Babatova, i nazad, u dužini od nekih 15 kilometara. 

Izvor: zrenjanin.rs

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *