fbpx Press "Enter" to skip to content

Trese se Erdoganovo “carstvo”!

Lokalni izbori u Turskoj, Više od 57 miliona ljudi je imalo pravo da glasa na ovim izborima, koji se smatraju referendumom o podršci Turske predsedniku Erdoganu.

Erdogan je godinama bio nepobediv sa slabom opozicijom, ali sada se čini da su ga lojalni glasači kaznili za produbljivanje recesije i diktatorske politike u zemlji.

Pojedini analitičari tvrde da je AKP stranka predsednika Erdogana od 2002. godine prvi put došla u situaciju da i sama ne veruje u uspeh.

foto:tanjug/AP

ANKARA

U glavnom gradu, Ankari, opozicija je pobedila nakon skoro 25 godina Erdoganove dominacije. Ako opozicija dobije i Istanbul, to će biti zapanjujući rezultat u zemlji u kojoj je 90 posto medija prezaduženo ili zatvoreno, i u zemlji u kojoj Erdogan svoje političke protivnike naziva “teroristima”.

Prema rezultatima objavljenim u državnim medijima, kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas novi je gradonačelnik Ankare. Inače novi gradonačelnik Javas pripada partiji čiji je osnivač Kemal Ataturk koji je bio turski vojskovođa, osnivač i prvi predsednik Republike Turske.

ISTANBUL

Kasno sinoć, kandidat za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu, pozivajući se na informacije svoje stranke i njenih kontrolora izjavio je da je pobedio na lokalnim izborima za skoro 28.000 glasova. Ovu informaciju je jutros potvrdio i predsednik Vrhovnog izbornog tela.

IZMIR

U Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, kandidat opozicije Mustafa Tunč Sojer ubedljivo vodi sa 58,1 posto glasova, dok je Nihat Zejbekči, kandidat Erdoganovog bloka, dobio podršku od 38,5 posto birača.


Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *