fbpx Press "Enter" to skip to content

Sutra u Lukićevu tribina i protest

U Lukićevu (subota, 3.11.20118. u 13,30 časova, ispred Doma kulture, potom ispred Vineksovih pogona) biće održana tribina i protest protiv daljeg zagađivanja seoske životne sredine. Meštani će se okupiti ispred seoskog Doma kulture, a potom će prošetati do pogona fabrike alkohola Vineks, gde će na miran način izraziti svoje negodovanje zbog neodgovornog ponašanja kako samog rukovodstva Vineksa, tako i protiv nemara inspekcija grada Zrenjanina, kao i drugih državnih organa – Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva za vodoprivredu, pokrajinskih organa, i svih onih u lancu vlasti koji su plaćeni da čuvaju životni prostor i zdravlje građana.

Naime, već je šest godina kako Vineks bezobzirno truje stanovnike Lukićeva lako isparljivim organskim jedinjenjima, koja se tokom cele godine dižu iz ogromnog otrovnog jezera (lagune, udaljene 200 metara od sela) u koje se svakog dana uliva preko 100.000 litara neprečišćenih otpadnih voda iz procesa destilacije alkohola. Pomenuta laguna s otpadnim vodama, koje su pune teških metala i karcinogenih organskih materija nalazi se na samo pedesetak metara od seoskog bunara iz kojeg se selo snabdeva vodom za piće.

U slučaju da se takve neprečišćene Vineksove otpadne vode nekontrolisano puštaju u kanal pored pogona destilerije (za šta postoje ozbiljne indicije), kao i da se taj otpad prosipa po okolnim njivama, tada će to izazvati pravu katastrofu, jer će se površinskim i podzemnim vodama takav otrov širiti i van atara Lukićeva. To jeste, ovakav problem sa neprečišćenim otrovnim otpadom iz Vineksa trebalo bi da zabrine sve stanovnike opštine Zrenjanin. Zar nije dovoljno što nam je voda i inače svuda lošeg kvaliteta, a u samom gradu gotovo neupotrebljiva, pa nam još treba dodatno zagađenje za zdravlje izuzetno štetnim organskim materijama: fenolima, toluenom, formaldehidom, metanolom i slično, kao trovanje vode teškim metalima, koji se u velikim količinama nalaze u otpadnim vodama u procesu proizvodnje alkohola: živom, olovom, cinkom, kadmijumom, bakrom, kalijumom…

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *