Press "Enter" to skip to content

Šta smo saznali nakon mesec dana od puštanja u rad fabrike za preradu vode

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Voda iz novog postrojenja za prečišćavanje puštena je u gradsku vodovodnu mrežu u Zrenjaninu, gde je upotreba vode za piće zabranjena više od 14 godina, saopštila je gradska uprava Zrenjanina 19.decembra prošle godine.

JKP “Vodovod i kanalizacija” su tog dana skrenuli pažnju na činjenicu da zabrana koja datira iz 2004 godine i dalje stoji, voda nije za piće i ova zabrana je na snazi dok je nadležne institucije ne ukinu.

Naš izvor iz ovog preduzeća kaže da su u poslednjih mesec dana od kad je puštena prečišćena voda u sistem imali značajan broj pritužbi iz seoskih domaćinstava pre svega da stoka odbija da pije ovu vodu, na to treba dodati slučaj jedne zrenjaninske ribarnice gde smo saznali da je u određenom periodu u vodi bilo “previše” hlora te su imali problema sa održavanjem ribe u životu.

Aleksandar Korovljev iz “Inicijative za vodu” je u razgovoru za naš portal izjavio da je inicijativa obećala da će i oni vršiti nezavisno istraživanje i uzorkovanje prečišćene vode, ali kako navodi Korovljev problem je to što dodavanjem velike količine hlora mikrobiološki deo analize dobija zadovoljavajuće rezultate ali hemijski deo ostaje misterija. U narednim danima ćemo u javnost izaći sa našim analizama – rekao je Korovljev.

Cilj ovog teksta nije izazivanje panike, nego obaveštavanje javnosti o temi koja je decenijama glavna tema u gradu.

Ostaje nam da sačekamo objavljivanje zvaničnih rezultata nadležnih službi i uverimo se u kvalitet vode koju dobijamo kao krajnji korisnici.

Liked it? Take a second to support Redakcija on Patreon!

One Comment

  1. mirjana mirjana јануар 21, 2019

    Mikrobiološka ispravnost zrenjaninske vode nkada nije problem, ona se lako sanira hlorisanjem. Problematičan je uvek bio hemijski sastav vode ( povećan sadržaj arsena, organskih materija, gvožđa) koji se ne može sanirati dodavanjem hlora. Dodavanjem nedozvoljenih količina ,,hlora,, još se pogoršava hemijski sastav vode jer se u njoj pored već pomenutih elemenata i jedinjenja nalazi i nedozvoljena količina hlora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *