fbpx Press "Enter" to skip to content

Šta nam pokazuju istraživanja javnog mnjenja

U prethodnom periodu urađeno je nekoliko istraživanja na temu izbora, građani ne veruju političarima, ne veruju ni u bojkot, nisu sigurni da li su preduzete mere u sprečavanju širenja virusa dobre, izlaze na izbore, najviše veruju televiziji, odnosno zavisi koja agencija radi istraživanje.

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

Ukoliko bi izbori bili raspisani naredne nedelje, na njih bi sigurno izašlo 53,9 odsto ispitanika, verovatno bi izašlo 11,9, a ne bi glasalo 19,5 odsto.

Od onih koji bi sigurno izašli na izbore, ne računajući one koji se nisu izjasnili, njih 57,6 odsto bi glasalo za koaliciju oko Srpske napredne stranke, nešto manje od 12 odsto za koaliciju SPS-JS, oko 7,2 odsto za Savez za Srbiju, za SRS 2,7 a za SPAS Aleksandra Šapića 2,5 odsto.

Upitani da li danas žive bolje nego pre pet godina, 46,7 osto građana je navelo da živi isto, nešto manje od 25 odsto je navelo da živi bolje, dok je 26 odsto njih navelo da danas živi lošije nego pre pet godina.

INSTITUT ZA EVROPSKE POSLOVE

Većina ispitanika (79%) veruje da je njihov glas važan i taj stav u većoj meri dele stariji od 30 godina, ispitanici sa završenom najviše osnovnom školom, stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine. Da njihov glas nije važan smatra 16%, dok 5% ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Ispitanici su upitani su da li znaju za koga će glasati na narednim parlamentarnim izborima i 80% daje potvrdan odgovor (to su većinom muškarci i stariji od 60 godina).

 Lista Aleksandar Vučić-Za našu decu ima podršku 61,9% opredeljenih glasača, na drugom mestu nalazi se koalicija SPS-JS sa 10,8% podrške, 7,1% navodi Savez za Srbiju, dok se ostale stranke/koalicije pominju u manje od 4% slučajeva.

Tri četvrtine ispitanika ne podržava ideju o bojkotu izbora (u većoj meri žene, stariji od 45 godina, ispitanici sa najnižim nivoom obrazovanja, iz Istočne i Južne Srbije, kao i iz vangradskih naselja). 12% podržava bojkot, dok 13% ispitanika ne zna da li bojkot treba podržati ili ne.

FAKTOR PLUS

Po rejtingu je SNS na 53,3 odsto, SPS i JS na 12,7 odsto, SzS na 8,4, SPAS na 4,3, SRS na 3, PSG na 2,8 odsto podrške birača. Srpska radikalna stranka imala bi 3,5, Ujedinjena demokratska Srbija i pokret “Metla 2020” tri odsto glasova, dok bi pokret “1 od 5 miliona” imao 2,8 glasova

IPSOS

Anketa je pokazala da ekonomske mere Vlade podržava 88 odsto ispitanika.

U pogledu poverenja u izvore informacija, javnost najviše veruje lekarima i stručnjacima – 74 odsto, potom zdravstvenim institucijama – 69 odsto, dok dve trećine ispitanika – 66 odsto, veruje i u podatke koje saopštavaju predstavnici vlasti, pokazuju rezultati istraživanja.

Posle vlasti na skali poverenja građana je televizija – 57 odsto, dok prijateljima kao izvoru informacija veruje 44 odsto anketiranih.

Informacije radio programa zavređuju 23 odsto poverenja, interneta 18 odsto, štampe 13 odsto, a na začelju sa 12 odsto poverenja anketiranih građana su informacije objavljene na društvenim mrežama.

Kada je reč o političarima, ogromno poverenje vlada u ono što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić – 46 odsto, dok prvi naredni političari iza njega imaju podršku od 1,3 odsto, odnosno 1,2 i 0,8 odsto.