fbpx Press "Enter" to skip to content

Srednjoškolci iz Zrenjanina sa radošću pevali na horskom Festivalu

U petak i subotu, 29. i 30. oktobra u Novom Sadu održan je 4. Omladinski horski festival na kojem su učestvovali članovi Omladinskog mešovitog hora muzičke škole “JosifMarinković” Zrenjanin. Mladi zrenjaninski pevači sa svojom dirigentkinjom Zoricom Kozlovački predstavljaju naš grad na ovom Festivalu na kojem je učestvovalo 90 pevača iz 13 škola i 8 gradova Srbije od osnivanja, sada već četvrti put. Festival je organizovala Srpska horska asocijacija i njegov cilj je promocija horskog pevanja među mladima bez obzira na njihovo muzičko i pevačko predznanje I iskustvo.

“Nijedna čovekova aktivnost ne može da ujedi ni toliko različitih ljudi da zajedničkim delovanjem stvore sklad od nesklada, kao što to može horsko pevanje. Iako za to još uvek nema potvrđenih rezultata naučnih istraživanja, čini mi se da upravo horsko pevanje može da nadoknadi ono što je u društvu već izgubljeno.” izjavila je predsednica asocijacije Tamara Adamov Petijević.

Dirigentkinja zrenjaninskog hora naglasila je: “Ovaj Festival ima jedinstvenu koncepciju koja se naziva “Open Singing” gde svi učesnici na probama i završnom koncertu pevaju zajedno, često I sa publikom, udruženi u jednoj emociji i energiji. Ovo je bilo dragoceno iskustvo za pevače našeg hora. Družili su se sa svojim vršnjacima iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Beograda, Subotice, Aleksinca, Požarevca i Кragujevca, zajedno stvarali muziku i uživali u zaista magičnoj moći zajedničkog pevanja u akustičnom ambijentu novosadske Sinagoge. Izvedena su dela različitih muzičkih žanrova: Kanoni, klasične kompozicije, afričke pesme I kompozicije zasnovane na narodnoj tradiciji. Obeležili smo i 230. godišnjicu od smrti kompozitora W.A Mocarta izvođenjem njegovog kanona “V’amo di core”

Festival je završen “javnom probom” koja je zbog trenutne epidemiološke situacije, održana bez prisustva publike uz poštovanje mera zaštite. Ovakvi događaji mladim ljudima donose veliko zadovoljstvo i pokazuju da radost zajedničkog pevanja prevazilazi sve teškoće vremena u kojem živimo i nadamo se da ćemo sledeći Festival dočekati bez ograničenja. Zahvaljujemo se Gradu Zrenjaninu koji je podržao ovo stručno usavršavanje svojih raspevanih sugrađana“

Osim što su učestvovali na Festivalu mladi pevači su bili gosti Srpskog narodnog pozorišta na generalnoj probi baleta “Ohridska legenda” I imali su priliku da posete novoizgrađenu modern muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu.