fbpx Press "Enter" to skip to content

Srbija ima nove ljude (2)

Kao društvo smo u konstantnoj potrazi za nekim „novim“ ljudima, od sporta preko kulture pa do politike.

Mnogo je teorija zašto se ova pojava javlja, međutim u gomili odgovora najviše verujemo teoriji da je problem taj što mi ne vidimo te ljude a oni su tu, oko nas.

Pokušaćemo da kroz nekoliko tekstova predstavimo neke organizovane ljude koji daju nadu i konstantnim radom skreću pažnju na sebe.Neki od njih su već probili barijeru i učestvuju u radu svojih lokalnih zajednica, da li kao opozicija ili vlast.,

Inicijativa za Požegu

U februaru mesecu u Požegi je počeo građanski protest protiv opštinske vlasti. Vlast u Požegi je, čak i za ova naprednjačka vremena,iznad prosečno bahata i osiona.

Povod za početak protesta bila je kupovina kuće u blizini sportske hale. Kuća je u vlasništvu muža predsednice skupštine i njegovog brata. Iz budžeta je izdvojeno 12 miliona dinara za tu namenu. Basnoslovna suma za požeske prilike. Očit primer sukoba interesa i trgovine uticajem. Građani su izašli na ulicu i uspeli da spreče ovu transakciju. No, kako je ovo samo jedan od primera kako se novac iz opštinskog budžeta preliva u privatne džepove, među učesnicima protesta javila se ideja o osnivanju udruženja građana čija uloga će biti da takve pojave spreči. Tako je i nastala Inicijativa za Požegu. Lokalni, nestranački pokret koji se bori da Požega postane bolje mesto za život nas, naših komšija i naše dece. Osnovani smo, simbolično 9. maja na Dan pobede i Dan Evrope. Nastavili smo da se suprotstavljamo svakom pokušaju nenamenskog trošenja novca iz budžeta. Zadnji protest održan je, opet simbolično, 5. oktobra. Povod je bio pokušaj opštinske vlasti da jedinu park šumu u gradu pretvore u građevinsko zemljište i da na njenom mestu izgrade kompleks restorana, bungalova, akva park…Reagovali smo, pokrenuli komšije i za sada taj bezumni plan sprečili. Plan za budućnost je da uđemo u opštinski parlament i da se dosledno borimo za trošenje budžeta u javnom interesu. Naša prednost je što nemamo nikoga iznad sebe. Nemamo partijsku centralu koja će krojiti našu politiku na lokalu. Već smo se povezali sa sličnim pokretima u drugim gradovima i radićemo još više na tome.

Mreža ljudi koji će svoje lokalne sredine učiniti normalnim, učiniće normalnom i celu Srbiju.

Inicijativa za  Požegu (FaceBook)

foto:Ljiljana Stojaković

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *