fbpx Press "Enter" to skip to content

Sramotan odnos lokalne vlasti prema antifašizmu

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata.

Hiljade naših sugrađana je ubijeno!

Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou.

Odlukom o ustavnovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je osvojila Skupština grada, predviđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada. U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru!

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti našeg grada nedopustiv!

Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima.

Tražimo da lokalna vlast prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini. Trenutni odnos vlasti je sramotan!

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.

S poštovanjem,

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin