Press "Enter" to skip to content

Solidarnost sa radnicima Drekslmajera

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Od pre nekoliko dana traje sukob između menadžmenta nemačke kompanije „Drekslmajer“ koja posluje u Zrenjninu i radnika. Prema izveštajima medija došlo je u nekoliko navrata do spontanog prekidanja rada zbog niskih plata i neizdrživo visokog intenziteta rada. Prema pisanju portala lista „Danas“ grupa  od sedam radnika u popodnevnoj smeni udaljena je sa posla 11. oktobra sa  obrazloženjem da su 9. oktobra učestvovali  u protestu u ovom preduzeću, tako što su zaustavili proizvodnju.

Piše: Miroslav Samardžić (Zrenjaninski socijalni forum)

Njima je, navodno, rečeno, da su narušili radnu disciplinu i prekršili kodeks ponašanja kod poslodavca, zbog čega im sleduje suspenzija od tri meseca, tokom koje imaju pravo na jednu četvrtinu zarade, što iznosi oko 10.000 dinara mesečno. ( https://www.danas.rs/ekonomija/suspendovano-sedmoro-radnika-drakslmajera-zbog-protesta/ )

Zrenjaninski socijalni forum zahteva od menadžmenta „Drekslmajera“ da odmah prekine sa proganjanjem radnika i ukine suspenzije.
Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da se solidarišu sa radnicama i radnicima Drekslmajera koji rade u izuzetno teškim uslovima i nisu adekvatno plaćeni.

Brutalni neoliberalni kapitalizam u kome postoji drastična eksploatacija radne snage nije ekonomski model koji može obezbediti koliko toliko pristojan život našim ljudima. Strane kompanije od naše države dobijaju ogromne subvencije i mogućnost da neograničeno izrabljuju radnu snagu. Sa takvom praksom mora se hitno prestati. Naša država treba da štiti slobode i prava naših ljudi, a ne globlanog kapitala.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *