Press "Enter" to skip to content

Solidarnost sa radnicima Drekslmajera

Od pre nekoliko dana traje sukob između menadžmenta nemačke kompanije „Drekslmajer“ koja posluje u Zrenjninu i radnika. Prema izveštajima medija došlo je u nekoliko navrata do spontanog prekidanja rada zbog niskih plata i neizdrživo visokog intenziteta rada. Prema pisanju portala lista „Danas“ grupa  od sedam radnika u popodnevnoj smeni udaljena je sa posla 11. oktobra sa  obrazloženjem da su 9. oktobra učestvovali  u protestu u ovom preduzeću, tako što su zaustavili proizvodnju.

Piše: Miroslav Samardžić (Zrenjaninski socijalni forum)

Njima je, navodno, rečeno, da su narušili radnu disciplinu i prekršili kodeks ponašanja kod poslodavca, zbog čega im sleduje suspenzija od tri meseca, tokom koje imaju pravo na jednu četvrtinu zarade, što iznosi oko 10.000 dinara mesečno. ( https://www.danas.rs/ekonomija/suspendovano-sedmoro-radnika-drakslmajera-zbog-protesta/ )

Zrenjaninski socijalni forum zahteva od menadžmenta „Drekslmajera“ da odmah prekine sa proganjanjem radnika i ukine suspenzije.
Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da se solidarišu sa radnicama i radnicima Drekslmajera koji rade u izuzetno teškim uslovima i nisu adekvatno plaćeni.

Brutalni neoliberalni kapitalizam u kome postoji drastična eksploatacija radne snage nije ekonomski model koji može obezbediti koliko toliko pristojan život našim ljudima. Strane kompanije od naše države dobijaju ogromne subvencije i mogućnost da neograničeno izrabljuju radnu snagu. Sa takvom praksom mora se hitno prestati. Naša država treba da štiti slobode i prava naših ljudi, a ne globlanog kapitala.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *