fbpx Press "Enter" to skip to content

Sinoć otvorena retrospektivna izložba slika Viorela Flore

Retrospektivna izložba slika Viorela Flore, umetnika iz Zrenjanina, svečano je otvorena sinoć u salonu Narodnog muzeja, uz prisustvo brojnih poštovalaca njegovog rada, saradnika i prijatelja, a izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Izložba je organizovana povodom 70 godina života i 50 godina priznatog umetničkog rada, a Viorel Flora predstavio se publici slikama koje su nastale u različitim periodima umetnikovog života i staralaštva, od studentskih dana do danas. Radovi se tematski mogu podeliti u više zasebnih celina, kao što su istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora. Kroz radove Viorela Flore se tematski provlače veliki ljudi (i njihova dela), bilo da su oni značajne istorijske ličnosti ili potiču iz umetničkog sveta, ali i metafizičke transformacije energija koje postaju.

Na otvaranju su govorili v.d. direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Siniša Onjin, likovni umetnik Aleksandar Kačar, privrednik Budimir Jovanović, gradonačelnik Simo Salapura i sam Viorel Flora, koji je podsetio na izložbu crteža koju je imao u Kulturnom centru Zrenjanina.
“Pedeset godina je dug vremenski period, protekao uz mnogo truda i rada, mnogo je lepih stvari koje treba pomenuti. Pošto svake terazije imaju dva tasa, one ružne ćemo ovom prilikom zaboraviti”, poručio je kratko Flora.

Zahvalio se na podršci Gradu Zrenjaninu i privrednicima koji su mu pomogli u radu, Narodnom muzeju, za organizaciju ove izložbe i Narodnom pozorištu, u kom je proveo radni vek.
Adela Flora, ćerka Viorela Flore, pročitala je nadahnuto razmišljanje šestogodišnje Aleksandre Kardoš o umetniku i umetnosti, dok je Aleksandar Kačar, jedan od učenika Viorela Flore, predočio publici bogatu umetnikovu biografiju. Budimir Jovanović govorio je o uspešnoj saradnji s Viorelom Florom, koja je rezultovala izradom nekoliko vrhunskih radova i velikih platna -“Velikani Srbije”, “Kosovski boj”, “Solunski front” i “Vojvoda Živojin Mišić”, koji su zauzeli istaknuto mesto na ovoj izložbi, a inače krase poslovne prostorije preduzeća čiji je vlasnik Jovanović.

Slikar, pedagog, scenograf i dizajner, Viorel Flora je rođen 1952. u Banatskom Novom Selu kod Pančeva. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. u klasi čuvenog profesora Miloša Bajića. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu od 1981. do 1983. godine. Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih tri u Parizu. Dobitnik je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, od kojih se posebno ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine. Autor je brojnih scenografija i scenografskih rešenja za Narodno pozorište “Toša Jovanović”, plakata, diploma, ilustracija za knjige i dr. U javnom prostoru izveo je pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji “Bečkerečka tvrđava” u zrenjaninskoj Gradskoj bašti iz 2004. godine, a poslednji, posvećen proslavljenoj odbojkašici Maji Ognjenović, završio je pre nepunih mesec dana.
    
Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.