Press "Enter" to skip to content

Sastanak građana o položaju malih i srednjih poljoprivrednika

U poslednjih dvadeset godina došlo je do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i monopolizacije poljoprivredne proizvodnje. Država ovu oblast uređuje u saglanosti sa interesima velikih privatnih agrokorporacija, a položaj domaćih malih i srednjih proizvođača sve je teži. Strane kompanije povećavaju svoje prisustvo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji. Kapitaliste interesuje samo profit, nisu zainteresovani za negativne ekološke efekte koje proizvodi masovna upotreba hemijskih sredstava. Zbog ovakve strategije naše države Srbija je izgubila suverenitet u proizvodnji hrane, na tržištu opstaju samo najveće kompanije a domaći proizvođači suočavaju se sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije koji dobijaju ogromne subvencije od EU, a naše tržište otvoreno je za njihove proizvode.

Već više godina postoje zloupotrebe u izdavanju poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

Uvodno izlaganje o ovim temama održaće Slavko Vukov, ratar iz Zrenjanina. Sastanak će biti održna u petak, 6. decembra u „Klubu Dositej“ na Lesnini. Početak je u 19 sati.

Skup se organizuje u okviru projekta Građanski aktivizam u Zrenjaninu koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *