Press "Enter" to skip to content

SAOPŠTENJE: SBB guši slobodu medija i konkurenciju kroz svoj dominantan položaj?

Pratite nas
Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

Kompanija SBB uputila je dopis Slobodnoj televiziji u kom nas obaveštava da nije u prilici da naš TV kanal uvede u standardnu ponudu televizijskih kanala na svojoj kablovsko-distributivnoj mreži jer je “njihova kablovsko-distributvna mreža tehnički limitirana” i da su “sve frekvencije koje imaju u proseku, po gradu, oko 58, već zauzete” te da je “nemoguće uvesti bilo koji novi televizijski kanal, ako se prethodno neki već postojeći TV kanal ne isključi iz distributnivne mreže”, što SBB “za sada nije u mogućnosti da uradi”.

Upućujemo pitanje kompaniji SBB u svetlu javnosti radi čijeg infomisanja ova kompanija obavlja posao kablovskog distributera televizijskih kanala: na osnovu kojih kriterijuma kompanija SBB odlučuje koje TV kanale će uključiti u svoju distributivnu mrežu? Krajnje je neobično da u dopisu stoji broj 58 kada je poznato da, recimo, distributivna mreža D3 mreže kanala broji 999 pozicija. Podsećamo i da je kompanija SBB u vlasništvu kompanije United Group, a da TV kanali koji se nalaze na vodećim pozicijama u okviru distributivne mreže SBB pripadaju kompaniji United Media, koja je u vlasništvu kompanije United Group: N1, Nova S, SK1, SK2, SK3 i još 22 televizijska kanala koji do građana Srbije distribuiraju kroz kablovsku mrežu SBB. Nameće se pitanje – da li je kriterijum na osnovu kog SBB uvodi kanale finansijske prirode i da li se kompanije SBB, United Group i United Media nalaze u sukobu interesa zloupotrebljavajući dominantan položaj?

Slobodna Televizija uputiće zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da ispita da li kompanija SBB zloupotrebljava dominantni položaj na osnovu prakse poslovanja i odgovora koji smo dobili od ove kompanije. Pored ovoga, novinari Slobodne Televizije obratiće se dopisom Udruženju evropskih novinara Srbije, Udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u kom ćemo ova udruženja obavestiti o gruboj zloupotrebi položaja kompanije SBB kojom krše pravo javnosti da prima informacije od javnog značaja.

Podsećamo – Slobodna Televizija uputila je 17. septembra zahtev kompaniji SBB za uvođenje novog kablovskog kanala “Slobodna televizija” u standardnu ponudu kanala ovog kablovskog distributera. Kompanija SBB je na zahtev odgovorila dopisom od 20. septembra. Slobodna Televizija je istog dana uputila zahtev za uvođenje u standardnu ponudu kanala i kompaniji Telekom Srbija. Očekujemo njihov odgovor u nadi da nećemo dobiti još jedan, u najmanju ruku komičan dopis, poput dopisa kompanije SBB od 20. septembra.

Ovo je samo početak borbe na koju smo spremni u svetlu objektivnog i uravnoteženog izveštavanja javnosti. Nećemo stati dok ne ostvarimo svoju obavezu prema građanima Srbije.

One Comment

1. Wragec Wragec септембар 30, 2019

Pa šta se prave prosti ovi Slobodnjaci? Oni hoće zabadava da uđu u sistem, e pa nemože, da su lepo pitali “Koliko košta mesečno puštanje tv kanala kroz vaš sistem? ” sigurno bi dobili pozitivan-zadovoljavajuće odgovor! Ne znam da li se emituje kanal preko Super nove?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *