fbpx Press "Enter" to skip to content

Saopštenje Narodne stranke

Početkom prošle nedelje pao je plafon u jednoj srednjoj školi u Zrenjaninu. Krajem nedelje pao je plafon u Narodnom pozorištu, takođe u Zrenjaninu.
Vrlo simbolično, školstvo i kultura, pad plafona, početak i kraj nedelje.
U međuvremenu, a između škole i pozorišta, gori voda, vazduh se vidi, zemlja nam se otima, a države nema ni u tragovima.
Narodna stranka Zrenjanin izražava svoju zabrinutost, dok bivši gradonačelnik mudro ćuti sa pozicije predsednika Skupštine grada, jer je bivši, pa nema odgovornost, a novi gradonačelnik demagogiše manirom treniranog politikanta.
Nije poenta vladavine popločavati asfaltirane ulice, praviti pristane ili se slikati za panoe, kradući slavu vrsnim učenicima.
Treba obezbediti deci vodu iz česme kojom se mogu umiti i napiti. Iako je fabrici vode koja je u privatnom vlasništvu grad „upumpao“ oko 100 miliona dinara po nekom neznanom osnovu, jer je ugovor prestao da važi, a uslovi definisani istim još uvek nisu ispunjeni, kvalitet vode je i dalje nepoznat.
Treba obezbediti deci obeležene pešačke prelaze i rampe na pružnim prelazima na putu do škole. Grad već tri kalendarske godine ne može da odluči koja firma i za koliki novac treba da uradi taj posao.
Deci treba obezbediti dobre uslove u školama, bibliotekama i pozorištima, kako bi se od malih nogu učili i kulturi, a ne bacali otpad svuda po gradu. Javno preduzeće „Rezervati prirode“ nema sredstava da održava gradska jezera u centru, koja su u katastrofalnom stanju, zarasla u korov i puna otpada, sa zaprljanim prečistačima i uništenom imovinom. Sve to na svega stotinjak metara od megalomanskog centralnog trga na kojem stoji celogodišnji vašar sa drvenim kućicama, toliko nasumično razbacan, da nije ni čudo što je kamion JKP oštetio i spomenik kralju Petru, isti onaj za koji se ova vlast toliko zdušno zalagala.
Kažu da je Čerčil tokom drugog svetskog rata pitao šta će se braniti u državi, ako se novac namenjen kulturi prebaci u ratni budžet!?! Budžet Zrenjanina je lako videti na sajtu Grada. Poslednja rečenica u tom dokumentu glasi:
„Dobro utvrđen budžet je preduslov za realizaciju javnih politika, stoga pozivamo sve naše sugrađane da se odgovorno uključe u budžetske procese i doprinesu efektivnoj, ekonomičnoj i efikasnoj upotrebi javnih sredstava u ostvarivanju ciljeva koji su ovim budžetom postavljeni.“
Tužno, smešno, ironično, bahato… nazovite ovu izjavu kako hoćete, ali Narodna stranka pita da li neko stvarno misli da je dovoljno ovo napisati, i da je time njegov posao gotov. Sredstva se nemilice troše, bez ikakve odgovornosti ili jasne vizije za Zrenjanin. Zaustavljanje ovog galopirajućeg propadanja je moguće samo dovođenjem odgovornih ljudi, profesionalaca i stručnjaka koji se bave svojim poslom i imaju strategiju i ciljeve iza kojih stoje. Do tada, ni kulture, ni obrazovanja, niti obraza.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *