fbpx Press "Enter" to skip to content

SAOPŠTENJE GRUPE RODITELJA VRTIĆA “NEVEN”

Mi, roditelji dece mlađe od 3, i dece starosti 3 – 6,5 godina vrtića “Neven” u Zrenjaninu već šest meseci  se strpljivo dopisujemo sa raznim institucijama Republike Srbije u potazi za zvaničnim odgovorom na  pitanje zašto je zatvoren vrtić, koliko je roditelja želelo da u taj vrtić upiše svoju decu i koji su planovi u  vezi sa zgradom u kojoj se nalazi, a koja je vlasništvo Grada Zrenjanina.

Poštovali smo sve rokove višemesečne korešpodencije, naša deca su provela polovinu decembra u  izolaciji, a danas smo prateći epidemiološke mere izašli ispred vrtića da ukažemo na to da su u  potpunosti zanemarene potrebe dece i roditelja MZ “Dositej Obradović” i njene okoline.

Nezvanično nam je, po završetku školske godine, rečeno da je potkrovlje vrtića “Neven” u kojem je bila  najmlađa grupa, jaslenog uzrasta, zatvoren po nalogu inspekcije iz bezbednosnih razloga, a mališani  automatski prebačeni u novi vrtić u drugom delu Grada. O tačnim razlozima zatvaranja nismo  pravovremeno obavešteni budući da direktor nije došao na sastanak koji je zakazao 07.07.2020. u 7.30h,  kao i da nas kasnije, ni on, niti bilo ko iz Gradske uprave, kao roditelje nije izvestio o statusu i bezbednosti dece koja su u vrtiću ostala, ali i o budućem boravku naše dece u pomenutom vrtiću

Inače, kada je reč o bezbednosti, najveći problem bilo je stepenište. Samo nekoliko meseci pošto je  sazidano novo, vrtić je zatvoren.

Tendencija rasta broja dece u “Nevenu” je evidentna zbog ekspanzije gradnje u južnom delu Zrenjanina. Tako je prošle godine bilo upisano više od stočetrdesetoro (140+) dece, pa su nakon mnogo godina,  formirane čak dve jaslene grupe.

Nadležni iz Predškolske ustanove i Grada Zrenjanina, kao njenog osnivača, nisu regovali na usmeni apel  koji smo im uputili 07.07.2020. u kome su navedeni razlozi zašto novootvoreni vrtic “Bubamara” NE  REŠAVA problem kolektivnog smeštaja dece u ovom delu Grada zbog

1. Neadekvatne infrastrukturne i saobraćajne podrške:

nedostatak putne i saobraćajne mreže, nedostatak trotoara, prelazak raskrsnice na kojoj se  ukrštaju pruga i asfaltni put, prelazak pešačkog, tzv. “Banana mosta”.

2. Vremensko ograničenje i logistika:

– Zbog navedenog pod 1. roditelji koji rade od 7.00h nisu u mogućnosti da decu vode u (dva)  vrtića i/ili boravak u školi koji su na drugoj obali reke.

– Roditelji koji nemaju dva automobila, i koji su u većini, navode da ne mogu da stignu, zbog  dužine puta i kratkog vremenskog perioda, u popodnevnim satima do zatvaranja vrtića po  decu.

3. Finansijski aspekt:

– Gradski saobraćaj ne funkcioniše i ne povezuje ove dve celine, a jedini putni pravac je  zaobilazan, pa je cena prevoza taksijem skupa, najmanje 10.000 din mesečno. Ukoliko se na  nju doda cena boravka dece u vrtiću, za taj novac je moguće naći osobu koja bi čuvala dete i kod kuće. Više je nego jasno da iako nov i funkcionalan, vrtić “Bubamara” ne samo da ne nudi  podršku našim porodicama, nego predstavlja prevelik i nepotreban trošak.

Ogorčeni zbog svega što se dešavalo proteklih meseci, pokrenuli smo Peticiju „Vratite bebema Neven“.  Mi, 37 roditelja, koji smo do sada potpisali dokument, apelujemo na sve nadležne institucije na lokalnom,  pokrajinskom i nacionalnom nivou da savesno i odgovorno obavljaju svoj posao i omoguće deci boravak u  vrtiću koji ispunjava sve zdravstveno-higijenske i bezbednosne standarde, a ovim, i budućim, roditeljima  omoguće da sa organizaciono-logističkog i finansijskog aspekta dostojanstveno podižu svoju decu, te budu  u skladu sa zakonskim okvirom dodatno podržani u ostvarivanju roditeljske uloge.

Najveća Mesna zajednica Grada Zrenjanina (sa njoj pripadajućim stambenim naseljima “Ruža Šulman”,  “4.juli” i okolinom) sada ima SAMO JEDAN VRTIĆ SA JASLENOM GRUPOM, koji nema kapacitet da primi svu decu najmlađeg uzrasta. Kako je ovde dominantno reč o deci mlađoj od 3 godine, dakle o  najugroženijoj i najosetljivijoj grupi našeg društva, zahtevamo od nadležnih da se

1. Razotkrije ko je širio dezinformacije o bezbednosti dece i zašto

2. Vrtić „Neven“ u Zrenjaninu u potpunosti adaptira i nastavi sa radom u punom kapacitetu 3. U javnost iznese šta će biti sa zgradom vrtića “Neven” u Zrenjaninu

Nizom mera navdenim u Zakonima, Pravilnicima i drugim dokumetima koji regulišu oblast obrazovanja i  nege dece navedeno je da su roditelji jedan od najvažnijih činilaca uspešnog funkcionosanja rada svake  Predškolske ustanove, te da „njeni programi imaju efekta na razvoj dece samo onda kad se zajedno sa  programom angažuju ne samo deca i roditelji, nego i lokalno okruženje“, i da Predškolska ustanova  Zrenjanin treba da „adaptira svoj rad prema potrebama dece, roditelja i lokalne zajednice“.

One Comment

1. Zeljko Cvijanovic Zeljko Cvijanovic 29 децембра, 2020

“BRGP (bruto razvijena građevinska površina) objekta (zgrade) se obračunava sa min. 6,5 m2 po detetu. Jaslice koje obuhvataju mlađi jasleni uzrast (od šest meseci do dve godine) u okviru objekta lociraju se u prizemlju zbog evakuacije. – Ukupna zapremina po detetu u sobi za decu mora iznositi najmanje 7,5 m3“ izvor : PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA ZA OSNIVANJE, POČETAK RADA I OBAVLJANJE DELATNOSTI PREDŠKOLSKE USTANOVE
    (“Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik”, br. 1/2019)