fbpx Press "Enter" to skip to content

REAGOVANJA NA PROTEST POVODOM UGROŽAVANJA PRAVA SPC U CRNOJ GORI

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana danima protestuje zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba.

Prethodnih dana su i u gradovima širom Srbije građani iskazali negodovanje povodom situaciju u Crnoj Gori.

U subotu se održao protest i u Zrenjaninu. Kako je najavljeno, protest je bio građanski, ali uz blagoslov sveštenika SPC, koji su u šetnji predvodili kolonu. Šetnja se završila ispred Ruske crkve, gde se građanima obratio jerej Dejan Bojanić.  Skup i šetnja jesu završeni, ali sudeći po društvenim mrežama i komentarima ova tema još uvek interesuje zrenjanince i ukazuje na staru boljku društva, podelu.

Ovaj protest je, sudeći po komentarima naših sugrađana, okupio blizu hiljadu zrenjaninaca i tako nametnuo temu za razmišljanje “Da li nam je duhovno stanje bitnije od materijalnog?”. Protesti, koji su se organizovali protiv režima protekle godine u Zrenjaninu, čini se nisu mogli da zainteresuju veliki broj građana. Nameće se pitanje – da li smo spremniji da branimo duhovno stanje nacije pre materijalnog?

U skladu sa temom, postavili smo pitanje određenim političkim strankama koje deluju na lokalu.

Kako komentarišete činjenicu da veći broj ljudi pokazao interesovanje za protest povodom dešavanja u Crnoj Gori, nego za proteste koji su prošle godine organizovani protiv vlasti u Srbiji?

Zoran Sandić (Pokret “Metla 2020” Zrenjanin)

“Okupljanje građana protiv režima Aleksandra Vučića ne može da se poredi sa jučerašnjim skupom održanim u našem gradu. Ogroman broj građana, koji je pružio podršku pravoslavnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, pokazao je da je nacionalni interes još uvek daleko iznad stranačkog. Takođe, jučerašnji skup je pokazao i da po ovako važnoj temi nema mesta podelama na vlast i opoziciju, na ovu ili onu političku stranku, na delije i grobare ili na one koji su za Zrenjanin i one koji su za Petrovgrad. Crkva nas okuplja i sabira, te otud tolika podrška na jučerašnjem skupu. Protesti opozicije su uskostranački, bez jasno definisanih i konkretnih zahteva i pokazali su se nažalost, kao uzalodno potrošena energija građana.”

Aleksandar Korovljev (Pokret “Dosta je bilo” Zrenjanin)

“Protesti proti vlasti, bilo da su lokalnog karaktera ili republički, od samog početka su zabranjeni ili najblaže rečeno nepoželjni barem za sve one koji su članovi stranaka vladajuće koalicije i njihove porodice, zatim za sve koji su zaposleni u JP i gradskoj upravi i njihovim porodicama. Sa druge strane, poziv na skup podrške srkpskom narodu, sveštenstvu SPC i protestima protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji je održan u subotu, u najvećoj meri bio je upućen pravoslavnim vernicima. S obzirom da nije bio protiv vlasti, antirežimski, svi koji su na protestima protiv vlasti bili nepoželjni, ovde su bili slobodni da dođu. Na osnovu masovnosti skupa u subotu, može da se izvede zaključak da je mnogo lakše nakome davati podršku na daljinu, nego praviti red u svojoj kući. Da bi podrška protestu bila uspešna, zahtevi moraju biti jasni, a ciljevi relani. Poverenje u organizatore se podrazumeva. Zahtevi protesta u CG  su jasni. Protesti su protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Problem protesta protiv vlasti je strah. „Teško je tražiti od čoveka da razume ako njegova plata zavisi od toga da ne razume“ rekao je Antom Sinkler. Bez obzira na to, ne smemo zanemariti činjenice oko zahteva, ciljeva i poverenja. Protesti “1 od 5 miliona” naglo su izgubili podršku kada su ga preuzeli političari, a zahtevi postali mnogobrojni i nerealni. Lokalni protesti bili su pojedinačni. Imali su slične probleme. Iz raznih razloga ni jedan nije istrajao.”