fbpx Press "Enter" to skip to content

Ratković: Neodržavana kišna kanalizacija “davi” grad

Prenosimo saopštenje Pokreta “Dosta je bilo” u celosti.

Ovolika količina padavina nije elementarna nepogoda. Kiša je u ovom periodu godine posve normalna i vrlo poželjna od strane ratara. Zašto se onda Zrenjanin davi?

Svi smo svedoci potpunog kolapsa, zagušenja i nepremostivih vodenih površina koje se stvaraju nakon pada kiše.Više nije u pitanju ni količina padavina. Prepreke, koje se stvore, često traže da se građani kreću posebnim maršutama, preskačući ili obilazeći zone pešačenja u širokom krugu.

Zrenjanin ima jednu lepu prednost u odnosu na ostale. Ima donekle izgrađenu i odvojenu kanalizacionu mrežu od atmosferske. Isključiva namena atmosferske kanalizacije je rešavanje upravo ovog problema, tj. za prikupljanje i odvođenje atmosferskih voda. Malo ko je upoznat da po ugovoru koji je JKP “Vodovod i Kanalizacija” sklopio sa gradom Zenjaninom, JKP je u obavezi održavanja i čišćenja te atmosferske mreže.

40 miliona dinara je ugovoreno i isplaćeno tom preduzeću tokom 2019. godine. U 2020. godini, do sada, isplaćeno je 28 miliona, a vrednost do kraja godine procenjuje se na 40 miliona.

Da bi se poboljšali rad i efektivnost JKP-a, grad je odobrio i finansirao kupovinu vozila WOMA za čišćenje mreže, u vrednosti od čak 43 milona dinara. To znači da za ovaj posao je grad, odnosno vi građani ste za dve godine izdvojili vise od 1 milion eura.

A ŠTA OD TOGA IMATE?

Vodu, bare, blato..

Pa, gde su pare? Da li je posao odrađen? Vodovod nikad nije podneo detaljan izveštaj, niti se može dobiti odgovor koje ulice i u kom periodu su očišćene.

Opravdano izražavamo sumnju da je ovo još jedan vid zloupotrebe javnog novca i da se on koristi u neke potpuno druge svrhe, pošto postupak prebacivanja novca mora imati opravdanost, to se prezentuje kroz uslugu čišćenja.

KO JE ODGOVORAN?

Odgovorni su svi. Od gradonačelnika koji donosi predlog, preko skupštinske većine koja taj predlog usvaja, do direktora ovog JKP-a, nadzornog odbora koji mora da kontroliše rad direktora i nazad u krug do gradonačelnika, koji ne zahteva izveštaje o urađenom i do skupštinske većine, koja ne vrši smenu celog rukovodstva i nadzornog odbora. Krivi ste i vi, dragi građani. Vaš deo krivice je u tome što dozvoljavate da se ove stvari dešavaju.

ŠTA TREBA URADITI?

Osnovni princip mora da se usvoji i bezkompromisno sprovodi. To je princip odgovornosti. Svako ko traži i dobije sredstva za određenu uslugu,  mora da tu uslugu i izvrši, mora da podnese izveštaj i mora da opravda svaki dinar. To nije teško učiniti. Svako ko zloupotrebi ta sredstva, mora nositi odgovrnost i mora se procesuirati. To je već politička odluka. To je problem našeg drustva. To što smo politički zarobljenici vladajućih struktura, kako bivših, tako i sadašnjih. Ceo sistem je stvoren i funcioniše po principu političkih parazita.

E, to je već posao za vas, dragi građani. Vi plaćate njih, vi treba i da odlučujete. 

Igor Ratković

Dosta je bilo

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *