fbpx Press "Enter" to skip to content

Raste broj zaraženih u srednjem Banatu

U Srednjobanatskom okrugu tokom prethodne nedelje registrovano je 2.088 novoobolelih lica, što je za oko 500 više u odnosu na period od 18. do 24 januara.

Kako je danas saopšteno iz Zavoda za javno zdravlje Zrenajnin, najviše aktivnih slučajeva je u Zrenjaninu 1.697, u opštini Žitište aktivnih je 230, Nova Crnja 198, Novi Bečej 240 i u opštini Sečanj je 215 aktivnih slučajeva.

U Srednjobanatskom okrugu ukupno je aplikovano 143.401 doza vakcine protiv Covid-19., sa dve doze, vakcinisano je 71.011 lice, dok je treću dozu vakcine primilo 45.379 lica.

Iz Doma zdravlja “dr Boško Vrebalov” juče su ukazali da su u poslednjih nekoliko dana svedoci izuzetno velikog pritiska na Respirotirni centar kao i naglog povećanja broja zažarenih sugrađana COVID-19 virusom. Tokom protekle nedelje prosečno je u Respiratornom centru rađeno oko 150 prvih i kontrolnih pregleda i oko 140 testiranja pacijenata sa simptomima.

Naveli su i da veliki pritisak trpi i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine koji na dnevnom nivou testiraju oko 30 do 40 dece sa simptomima. Omikron soj pokazao je svoju snagu u lakom širenja u mlađoj populaciji.

“Sistem u Domu zdravlja stavljen je pred velikim izazovom jer je povećan broj i zaraženog osoblja u svim službama, te je organizacija rada izuzetno otežana. Sa duge strane nailazimo na paradoks u vakcinaciji. Nasuprot velikim gužvama u Respiratornom centru na vakcinalnom punktu u Hali vlada zatišje. Zainteresovanost za vakcine u našem gradu je na izuzetni niskom nivou. U proseku dnevno se vakciniše oko 50 pacijenata (ukupno sve tri doze) što je nezadovoljavajući broj. Našim sugrađanima omogućeno je da se vakcinišu na punktu u Sportskoj hali, bez reda čekanja, kroz proces koji traje 15 minuta. Kada poredimo broj vakcinisanih na dnevnom nivou od pre samo dva meseca kada ih je bilo oko 400 vidimo izuzetan pad” naveli su iz Doma zdravlja.