fbpx Press "Enter" to skip to content

Problem Aleksandrovačkog kanala

Pozvani smo od strane naših sugrađana koji žive u neposrednoj blizini Aleksandrovačkog kanala. Oni imaju ozbiljan problem koji je posledica neodržavanja ovog kanala, a posebno dela gde ovi ljudi žive.

Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine“, pod čijom je ingerencijom ovaj kanal, tvrdi da su visoka obala, nepristupačnost, blizina stambenih objekata, i veliki broj izliva iz brojnih preduzeća u ovaj kanal samo neki od problema koji otežavaju rešenje ovog višegodišnjeg problema.

Prolaz mehanizacije nije moguć, dakle, kako kažu iz ovog preduzeća, prvo je potrebno obezbediti nesmetan prolaz mehanizaciji, pa tek onda pristupiti rešavnju ovog problema.

Iz Gradske uprave grada Zrenjanina kažu:

 “Po prošlogodišnjoj prijavi nasih sugrađana da rešimo problem Aleksandrovačkog kanala odmah smo izašli na teren i zajedno sa stanovnicima obišli problematicno područje. Uverili smo se da je situacija veoma loša, da je kanal nebezbedan po stanovnike u neposrednoj okolini. Istog dana utvrdili smo da je objekat pod ingerencijom Vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine. Odmah smo im uputili hitan poziv kako bi što pre rešili problem. Oni su se odazvali i ponovo smo zajedno obišli lokaciju Aleksandrovačkog kanala. Na terenu je ispred Voda Vojodine bio tehnički direktor sa saradnicima, direktor Srednjeg Banata, građani i ispred MZ i grada, Duško Radišić. Utvrdili smo da problem postoji i da se mora rešiti:

1. Utvrđivanjem obale da se ne bi više prilikom čišćenja ugožavale parcele koje se graniče sa kanalom, 

2. Zacevljavanje dela kanala iza ovih parcela gde žive naši sugrađani ili kompletnog zacevljavanja kanala. 

Od tada do danas Vode Vojvodine nisu ništa uradili. Pozivali smo u međuvremenu i pokrainskog vodnog inspektora čiji izlazak na teren i nalog za sanaciju očekujemo.”

Građani koji žive na ovoj lokaciji su ogorčeni i ne znaju kome da se obrate za pomoć, Grad i lokalno JKP “Vodovod i kanalizacija” nisu nadležni, a nadležni čini se imaju više izgovora nego želje za rešavanjem ovog problema. 

U JKP “Vodovod i kanalizacija” na pitanje o ovom problemu kažu da firma “Prekon” ispušta otpadne vode u ovaj kanal, a u neposrednoj blizini stambenih objekata. Imaju uveravanja od ove firme da će pustiti u rad svoj prečistač i da će tada smrad koji je, po rečima Ivice Kuručeva koji živi na ovoj lokaciji, nesnosan biti ublažen. Takođe, iz grada najavljuju i izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda koji će po njihovim rečima olakšati život naših sugrađana na ovom mestu ali i rešiti ovaj ekološki problem i zagađivanje kanala Begej.