Press "Enter" to skip to content

Preminuo književnik Stanko Ž. Šajtinac

Posle kraće i teške bolesti u Zrenjaninu je preminuo književnik i publicista Stanko Ž. Šajtinac, član Društva književnika Vojvodine.

Rođen je u Zrenjaninu 1952. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku.

Književnim radom kao i publicistikom bavi se od 1970. godine. Objavljivao je u više listova, časopisa, zbornika i posebnih izdanja.

Autor je knjiga kratke proze “Rečnik zavičajne fantastike“ (Prometej – Novi Sad, 1998.), “Juvenilna ekspozicija” (drama, Pozorište mladih „Dramska radionica centar“, Zrenjanin, 1993), Prokimenski putopisi – (roman, “Službeni glasnik”, Beograd, 2013), Dnevnik melanholije – (pripovetke, GNB “Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin, 2018).

Objavio je knjigu iz teatrologije, “Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-2006” – monografija (2006) i publicistike: “Vek organizovane brige o starim licima” (2002). Radio je u zrenjaninskom pozorištu i Savezu amaterskih kulturno-umetničkih društava.

Zaslužan je za razvoj amaterizma u Zrenjaninu. Brat je književnika Radivoja Šajtinca i stric dramaturga Uglješe Šajtinca.

Izvor: Danas
Foto: List “Zrenjanin”

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *