fbpx Press "Enter" to skip to content

Premijera predstave “Ludi kamen” u režiji Radoslava Raleta Milenkovića

Predstava “Ludi kamen” po tekstovima “Medved i”Prosidba” Antona Pavloviča Čehova, u režiji Radoslava Raleta Milenkovića biće izvedena 5. marta, na Dramskoj sceni zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković vraća se u Narodno pozorište “Toša Jovanović” petnaest godina od poslednje predstave koju je režirao u Zrenjaninu – Čehovljev “Višnjik 2006. godine.
Ovaj put adaptira dve Čehovljeve jednočinke – “Medved” i “Prosidba” objedinjene u predstavi “Ludi kamen”.


Upitan zbog čega ponovo Čehov, Milenković je novinarima rekao jer je Čehov najveći, zato što je tako duboko, bespoštedno, tako brutalno iskreno sve što je napisao – napisao ne bi li nas suočio sa našim banalnostima, sa našom prazninom, načinom na koji živimo, načinom na koji traćimo svoj život.
“Ne bi li nam pomogao da podnesemo zapravo ono što je život oduvek i bio, jer bez obzira na pojavnosti i na spoljašne ukrase, u ljudskoj duši je uvek ta napetost i taj problem koji ima svako od nas, kako da prevaziđe, da podnese samoću, otuđenost, usamljenost, banalnost, trivijalnost i tamne strane svoje prirode” rekao je on.


Kako je naveo, u te dve jednočinke koje su naizgled vrlo vesele i u pozorišnom smislu klasični vodvilji, to i te kako postoji i probija, a on je pokuša da “izoštri” tu mračnu stranu ljudske prirode, čak i u tako oveštalim, stereotipnim situacijama kao što su prosidbe ili zaljubljivanja i do kiča dovedeni rituali između muškarca i žene.


“Mene da pitate, ja bih režirao samo Čehova. Ne mogu da se nasitim te lepote, te pameti, dubine, brutalne iskrenosti kojom on zapravo nepotkupljivo priča svoje priče o ljudima, o tome kako je složena ljudska priroda i kako se zapravo svi naši problemi javljaju iz naših očekivanja i naših predrasuda o sebi i drugima” rekao je Milenković.
Čehov je, smatra on, najbolji mogući autor za jedno takvo repertoarsko gradsko pozorište, da nas sačuva od banalnog, vulgarnog humora i osuđenosti “da bude smešno, ne bi li na blagajni bilo uspešno”.

U predstavi igraju glumci Dramske scene zrenajninskog pozorišta – Sanja Radišić, Nataša Ilin, Jovan Torački, Ljubiša Milišić, Mirko Pantelić i Zvonko Gojković