fbpx Press "Enter" to skip to content

Predsednik Zelene stranke otvorio konferenciju o upravljanju otpadom

Redakcija
Pratite nas
Latest posts by Redakcija (see all)

Mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, otvorio je juče u Beogradu VIII konferenciju Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije (ASWA).

ASWA okuplja predstavnike javnih komunalnih preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom, a za cilj ima analiziranje trenutnih problema sa kojima se ta preduzeća susreću, kao i postavljanje novih standarda u ovoj oblasti.

„Srbija ima veliku šansu da bude relevantna u regionu, naročito  u oblasti životne sredine. Mi smo u domenu životne sredine neodvojivi deo Evropske Unije. Realna slika je da kaskamo za Evropom, to svi znamo, ali to možemo iskoristiti kao prednost: izvucimo ona najbolja iskustva od naših zapadnih kolega.“, rekao je Čabradi.

Ključni problem je, ukazao je, što smo kao društvo nedovoljno uređeni u brojnim oblastima, pa i kada je reč o otpadu. „Problem je nedovoljno poznavanje činjenica iz te oblasti. Često se kaže da su građani krivi jer ne odlažu otpad, ali građani ne mogu da rade nešto ako im se ne omogući sistem da to rade na odgovarajući način. Mi kao društvo, država, lokalni organi upravljanja, nismo ponudili konkretna rešenja građanima koja su održiva„, rekao je Čabradi.

Učesnicima konferencije obratio se i ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin. „Švedska i Srbija imaju dobru saradnju u oblasti životne sredine, što uključuje i pitanje upravljanja otpadom. Srbija je načinila važne korake u uspostavljanju osnovnih sistema za upravljanje otpadom i na dobrom je putu da taj sistem u nekom narednom periodu značajno unapredi“ – istakao je Lundin.

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije:

  • Depozit sistem u Srbiji – isplativo rešenje ili preskup eksperiment?,
  • EU ciljevi u upravljanju otpadom – pusti san za Srbiju? i
  • Finansiranje komunalnih preduzeća – da li su cene JKP potcenjene?.

Zaključke ove konferencije ASWA će u narednom periodu poslati Vladi Republike Srbije kako bi na što efikasniji način uticala na donošenje propisa kojima bi se konačno uredila oblast upravljanja otpadom.

„Danas želim da vas pozovem na akciju. Neophodno je da svako od nas promeni svoje navike i da sve što radi radi, ne samo da bude njemu samom dobro, nego da naše navike imaju opštu korist za sve ljude, za sve naše generacije koje dolaze i posle nas. Samo tako će nam i kao pojedincima, i kao društvu biti bolje.“ zaključio je Čabradi.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *