fbpx Press "Enter" to skip to content

Pokrenut internet portal za građansku kontrolu tehnologija za masovni nadzor

Internet portal hiljade.kamera.rs posvećen građanskoj kontroli upotrebe tehnologija za masovni nadzor počeo je od danas da funkcioniše.

Portal je delo neformalne zajednice stručnjaka i aktivista koja se zalaže za odgovorno korišćenje tehnologije za nadzor.

„Cilj nam je zaštita privatnosti i dostojanstva svih građana“, naveli su oni u saopštenju.

Ovaj sajt, kako su objasnili, donosi pravnu analizu primene sistema za masovni nadzor, različita iskustva iz sveta, kao i hronologiju procesa u Srbiji od 2009. do danas.

Značajan segment portala čini mapa pametnih kamera u čijoj su izradi pozvani da učestvuju svi građani.

„Kamere za sistem pametnog nadzora postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti u razgovoru o mogućim posledicama po društvo i mimo načela propisanih zakonima i Ustavom. Planirano je da se mreža pametnih kamera postupno širi na autoputeve i magistrale, a zatim i na druge gradove Srbije“, navode autori portala.

Suprotno Ustavu i zakonima, građani Srbije ne znaju kakve su stvarne potrebe i kojoj svrsi služi narušavanje privatnosti uz masovnu obradu ličnih podataka.

Takođe nije poznato kako će se prikupljeni podaci čuvati, ko će im imati pristup, ni da li će se sigurnost čitavog sistema graditi na iskustvima prethodnih bezbednosnih incidenata sa podacima gradjana, o čemu do danas nije bilo ni istrage ni sudski utvrđene odgovornosti, ističu.

„Nepoznato je i koliko će sistem masovnog nadzora koštati gradjane Srbije. Konačno, ne znaju se ni lokacije, pa ni tačan broj planiranih kamera“, navodi se u saopštenju tog portala.

Oni su građane pozvali da sami utvrde informacije od javnog značaja koje nedostaju: fotografije i opisi kamera iz ulice i kvarta biće deo zajedničkog rada na iscrtavanju mape masovnog nadzora.

Kao osnovni putokaz kroz mrežu, postavili su haštag #hiljadekamera.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *