Press "Enter" to skip to content

Početak školske godine – nedoumica mnogo, ali raspored za osnovce poznat

Trenutna epidemiološka situacija izazvana koronavirusom i uz to skori početak nove školske godine izazvali su mnoge nedoumice, ne samo za učenike i njihove roditelje, već i zaposlene u obrazovnim ustanovama. 

Iako je Ministarstvo prosvete nedavno dalo stručno uputsvo, a o tome se izjasnili i stručnjaci Instituta “Milan Jovanović Batut” nepoznanica je bila i način na koji će se nastava odvijati, ali i hoće li i ko biti zadužen za dezifenkciju prostorija u kojima borave deca i zaposleni, da li će nošenje maski tokom nastave biti obavezno i hoće li po tom pitanju biti zajedničkog stava za sve škole. 

Pored toga, pitanje na koje se još čeka odgovor jeste i ko će za dezinfekciju i zaštitne maske obezbediti novac. 

Ipak, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal zrenjanindanas.rs ono što se za sada zna jeste raspored časova za osnovne škole, dogovoren na nivou grada.

Naime, učenici nižih razreda (od 1. do 4. razreda) nastavu pohađaju u školi – prva grupa (pola odeljenja) nastavu pohađa od 8 do 10:30 časova, a druga grupa (druga grupa odeljenja) od 10:30 do 13:05.  

Viši razredi (učenici od 5. do 8. razreda) nastavu pohađaju po kombinovanom modelu – prva polovina odeljenja dolazi u 13:30 i ima 6 časova, a nastava će trajati do 17:05, dok će druga polovina odeljenja nastavu prati online. 

Svake nedelje učenici menjaju smene, što znači da druga polovina viših razreda dolazi prepodne od 8, a niži razredi od 12 časova.

Ministarstvo prosvete je u saradnji saZavodom za unapređenjem obrazovanja donelo operativne planove za sve predmete od 1. do 8. razreda i nastava u svim školma u Srbiji se odvija po tom planu. Najavljeno je da će online nastava pratiti taj plan i program. 

Inače, na inicijativu aktiva direktora srednjih i osnovnih škola u Zrenjaninu, početkom ove nedelje je u Baroknoj sali Gradske kuće održan radni sastanak sa gradskim čelnicima, predstavnicima Zavoda za javno zdravlje i pedagoške inspekcije, a tema o kojoj se razgovaralo bile su upravo mere koje bi svaka škola, kao i vrtići Predškolske ustanove, trebalo da preduzmu na početku nove školske godine u cilju zaštite učenika i zaposlenih. 

Kako je tada dogovoreno, biće održan još jedan sastanak do kraja nedelje na kome će biti doneti konkretni zaključci.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *