fbpx Press "Enter" to skip to content

Pašalić: Deo vijetnamskih radnika preseljen, deo ne želi da napusti prvobitni smeštaj

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, nakon što je obišao lokacije na koje je izmešten deo radnika iz Vijetnama jer je policija zbog opasnosti od požara zabranila stanovanje u objektima u Zrenjaninu u kojima su bili smešteni, da deo vijetnamskih radnika ne želi da se iseli sa prvobitne lokacije i da se sa njima pregovara.

„Jedan deo radnika izmešten je u kaštel ‘Ečka’, a drugi u industrijsku zonu sa druge strane gradilišta gde su smešteni kineski radnici. Treći deo radnika, njih 89, je po sopstvenoj želji ostao u objektima u kojima su prvobitno bili smešteni i oni tvrde da tu imaju određenu slobodu. Sa njima se pregovara da se i oni isele“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da je preseljenje vijetnamskih radnika koji su ostali u prvobitnim objektima prioritet.
Pašalić je naveo i da svi vijetnamski radnici imaju zakonit boravak u Srbiji i da je to potvrđeno tokom njegove posete zrenjaninskoj policiji.

„Takođe, njihovi pasoši se nalaze kod njih, a u kaštelu ‘Ečka’ su na recepciji, i to sam proverio. Radnici su prethodno imali revers za podizanje pasoša a, kako nam je objašnjeno, glavni razlog je što u Srbiji ne postoji predstavništvo Republike Vijentnam i što ovu državu zastupa konzulat u Rumuniji što veoma otežava pribavljanje novih isprava u slučaju gubitka ili uništenja pasoša”, rekao je Pašalić.

Predstavnici Zaštitnika građana su u sredu 17.11.2021. godine, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte čiju zabranu je policija naložila i utvrdili da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Delegacija Zaštitnika građana je u sredu Zrenjaninu razgovarala sa predstavnicima PU Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama. PU Zrenjanin je, između ostalog, informisala predstavnike ove institucije da je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog od krivičnih dela.

Zaštitnik građana je u sredu informisan i da je Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavila nadzor, kao i da je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao nezavisna ustanova socijalne zaštite, preduzimao mere iz svoje nadležnosti.