fbpx Press "Enter" to skip to content

Panonski safari, nova turistčka ponuda Belog Blata

Nova turistička ponuda Belog Blata, Panonski safari predstavljen je danas u tom selu, u okviru završnice projekta “Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela” ADRIONET.

Projekat “ADRIONET” realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, sa ciljem prevazilaženja marginalizacije mikro lokalnih zajednica, poput Belog Blata, kroz uspostavljanje Transnacionalne mreže “autentičnih sela”.

Celodnevni program pod nazivom “Safari po obodu Panonskog mora – Tragom mističnog hunskog ratnika-Atile Biča Božijeg” na jedinstven način dočarava prirodne lepote mirnog sela izmedju Carske bare, Begeja i Tise koji predstavlja novi turistički proizvod, kreiran u okviru projekta.

Završni dogadjaj projekta “Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela” koji realizuje Grad Zrenjanin u saradnji sa RCR Banatom održan je danas u Letnjoj učionici Etno kuće u Belom Blatu i tom prilikom predstavljeni su rezultati, sa akcentom na promociju turističke punude tog sela sa okolinom.

O projektu i Panonskom safariju govorila je Milana Nedeljkov ko ja je izrazila očekivanje da će, ne samo ljudi iz Zrenjanina i okoline, već iz cele Srbije prepoznati ogroman turistički potencijal Belog Blata.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je da se Belo Blato našlo medju izabranim naseljenim mestima zemalja učesnika Jadransko Jonskog regiona i da je to još jedan doprinos da se ispromoviše turistički potencijal tog sela.

Autentičnosti i potencijale Belog Blata predstavio je bivši dugogodišnji direktor osnovne škole u tom selu Milan Nedeljkov, koji je još jednom ukazao da u tom selu, na malom prostoru živi petnaestak naroda i da se pored sedam jezika, govori na još jednom, vrlo neobičnom beloblatskom jeziku, mešavini svih tih sedam.

hdr

Rekao je i da u tom mestu nema previše spomenika, već da su u Belom Blatu spomenici čovek i priroda, a da je “Etno kuća svojevrsna vremenska mašina u kojoj su pohranjene i sublimirane sve njihove uspomene”.

Belo Blato prepoznatljivo je i po jedinstvenom drvoredu sibirskog bresta koji se nalazi sa obe strane glavne seoske ulice.