Press "Enter" to skip to content

Otvoreni razgovori o zrenjaninskoj vodi uz prisustvo premijerke Ane Brnabić

Problemom pijaće vode, najvećim komunalnim problemom Zrenjanina intenzivno se bavimo od samog osnivanja, kao i portal “Zrenjanin danas”. Sva naša saopštenja bila su bazirana na osnovu saznanja do kojih smo teško dolazili , izostanka odgovora na konkretna pitanja nadležnima i izneverenih obećanja kako predstavnika grada tako i izvršioca usluge prečišćavanja pijaće vode koja nikako da krene.

Zahvaljujući urednicima portala Zrenjanin Danas, Aleksandru Jankovu i Bojanu Paviću koji se ovim problemo takođe aktivno bave, prvi put smo 26.06.2019. bili u prilici da u prisustvu premijerke Ane Brnabić i gradskih čelnika postavljamo pitanja izvršiocu usluge prečićavanja vode, predlažemo korake i izvodimo zajedničke zaključke. Prisustvo važnog gosta i sagovornika očekivano je privuklo veliku pažnju medija.

Pre svega važno nam je bilo da se svi složimo da je UGOVOR O JAVNOJ NABAVCI USLUGE PREČIŠĆAVANJA PITKE VODE koji je zaključen 12.2.2015. godine pravno obavezujući, te da iz njega proizilaze prava i obaveze obe ugovorne strane i naručioca (grada Zrenjanina) i izvršioca usluge prečišćavanja vode. Ugvor nije idealan, ali je jedini pravni akt kojim su interesi grada Zrenjanina odnosno zrenjaninaca zaštićeni u solidnoj meri.

Nakon što smo dobili odgovor da će posle ove zadnje prerade, postrojenje za prečišćavanje vode biti u potpunosti u skladu sa svim zahtevima iz tendera i ugovora. Zajedno smo zaklučili da nema nikakve prepreke da se konačno formira mešovita komisija koja će da isprati puštanje u rad postrojenja.

Komisija je mešovita jer treba da bude sastavljena od predstavnika investitora (grada) i predstavnika izvođača usluge prečišćavanja vode. Nama je ova komisija veoma važna jer treba da konstatuje da je postrojenje izrađeno prema zahtevima iz tendera, odnosno da su merenja kvaliteta i kapaciteta postrojenja u skladu sa tim zahtevima i propisima. Naš predlog za članove ove komisije gradu ćemo poslati već sledeće nedelje. Formiranje ove komisije smo inače nekoliko puta bezuspešno pokupali da pokreneno i preko Skupštine grada i preko inicijative Zajedno za vodu.

Druga važna stvar koju smo uspeli da definišemo je krajnji rok. Do kada bi zaista moralo da se sazna sve o postrojenju i kvalitetu prerčišćene vode. Pošto se postrojenje još uvek dorađuje, realan datum ponovnog puštanja u rad je sredina jula. Složili smo se onda da je period od naredna dva meseca sasvim dovoljan da se podese parametri rada i da se izveše sva merenja. Dakle polovnimon septembra trebalo bi da znamo sve. Valjan razlog za raskid ugovora bio bi ako nakon izvršenih merenja rezultati ne budu zadovoljavajući. Prisutni su se složili da ukoliko posle svih merenja i podešavanja postrojenje ne proradi, ugovor će se raskinuti.

Pošto informisanje ni izbliza nije bilo zadovoljavajuće složili smo se da nadalje sve bude javno, od sastava mešovite komisije do krajnjih rezultata merenja. Kao i dosad zainteresovano ćemo pratiti sve što se bude događalo i uzimati aktivno učešće koliko god nam okolnostu budu dozvoljavale.

Zajedničko saopštenje pokreta “Dosta je bilo” i portala “Zrenjanin danas

Foto: A.Blanuša/Grad Zrenjanin

One Comment

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.