Press "Enter" to skip to content

Otvaranje izložbe “Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”

Redakcija
Pratite nas

Latest posts by Redakcija (see all)

U subotu, 31. avgusta 2019. godine, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”. Autori izložbe su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričar Siniša Onjin. 

Rvački sport u gradu na Begeju ima bogatu stogodišnju tradiciju. Metodologija treninga u ovom sportu sadrži u sebi osnove za pravilni fizicki razvoj kod dece i odraslih. Bogata zbirka medalja svedoči da rvanje, bazična borilačka veština, spada među najtrofejnije sportove u Zrenjaninu. 

Koncepcija izložbe predstavljena je kroz panoe i protkana željom da se predstave osnove rvačkog sporta, da se sugrađani upoznaju sa vrhunskim pojedinačnim i ekipnim rezultatima i ukaže na mnogobrojne vredne sportske pregaoce. Građa je razvrstana i klasifikovana u vidu medalja, diploma, plaketa, novinskih članaka, akreditacija i sportskih rekvizita. Dokumentacija u vidu baštine u sebi sublimira tradiciju, sadašnjost i budućnost rvanja  u srcu Banata.

Otvaranje izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin deo je programa u kojem Rvački klub “Proleter” obeležava 100 godina svoga postojanja. 

Izložba će biti dostupna  posetiocima do 5. oktobra 2019. godine.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *