fbpx Press "Enter" to skip to content

Održana nova protestna vožnja u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Još jedna protestna vožnja, treća po redu, održana je večeras u Zrenajninu, jer u tom gradu zdrave pijaće vode u vodovodu nema od 2004. godine.

Protest je organizovalo udruženje Zrenajninska akcija ZRAK, a jedan od predstavnika, Bojan Antić, obraćajući se novinarima najpre je zahvalio gradjanima na podršci uz poruku da idu u dobrom pravcu.

“Zrenajnin je i dalje žedan, želimo da voda za piće bude dostupna svima, posebno licima koja nemaju sposobnost da odu po nju, ili nemaju sredstava da je kupe” rekao je on.

Dodao je da je Grad Zrenajnin pre nekoliko dana objavio da ni dinar iz gradskog budžeta nije potrošen na izgradnju fabrike vode. “Mi za naše pare želimo sposobnu administraciju koja je spremna da se uhvati u koštac sa problemom nedostatka pijaće vode u Zrenajninu i njegova 22 naselja, ne želimo da čekamo novih 17 godina, nove izgovore, komisije”, istakao je Antić. On je kazao da, budući da gradjani nisu dobili konkretne odgovore zašto je zatvorena fabrika vode, oni sada pitaju šta je sa inicijativom premijerke Ane Brnabić od maja ove godine i šta je sa izveštajima JKP Vodovod i kanalizacija i izveštajem gradske ekspertne komisije.

“U kojoj fazi je istražni postupak protiv tri uhapšena lica 2020. godine. Radi se o Ivanu Deviću, Nenadu Obradoviću i Goranu Tajdiću, neki od njih su bili odgovorna lica u Vodovodu, neki direktor Sinerteka a neki pomoćnici gradonačelnika”, rekao je Antić.

Kazao je i da gradjani žele objašnjenje o prijavama protiv gradske vlasti u vezi nadoknade štete gradjanima za neisporučivanje zdrave pijaće vode u prethodnih 17 godina i ukazao da je grad dužan da im obezbnedi zdravu pijaću a ne tehničku vodu. On je najavio i pokretanje peticije kojom će gradjani zahtevati da se taj problem nedostatka pijaće vode konačno reši.

Zrenajnin nema zdravu pijaću vodu od 2004. godine, zbog prekomerne količine arsena u njoj. Od tada je bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja rešavanja tog pitanja