fbpx Press "Enter" to skip to content

ODGOVOR DIREKTORU “PREKONA”

Još davne 1963. godine ustavnim amandmanom broj 30 u Ustav SFRJ uveden je pojam “zaštita čovekove okoline”. Građani Zrenjanina već skoro 60 godina ne mogu da dočekaju vlast koja će pomenuti pojam da dovede u naš grad.

Piše: Saša Savić (Metla 2020)


Činjenica koja ovo potvrđuje dolazi nam u vidu nesnosnog smrada koji truje čitav južni deo grada, a produkt je kafilerije “Prekon” u vlasništvu gospodina Matijevića. U koštac sa ovim problemom smo se uhvatili još pre više od 5 godina. Verovali smo da neće biti problem osloniti se na Ustav Republike Srbije koji utvrđuje:
• pravo na zdrav život,
• obavezu države da osigura pravo građana na zdravu životnu sredinu,
• obavezu svih fizičkih i pravnih lica da posebnu pažnju posvete zaštiti prirode i životne sredine i
• mogućnost ograničenja preduzetničke slobode i vlasničkih prava radi zaštite prirode, životne sredine i zdravlja ljudi,
te smo pozvali vlasti da uzmu u obzir najviši pravni akt države i pomognu svojim sugrađanima da dišu.

Naravno, običnim apelom ništa nismo postigli i borba je nastavljena organizovanjem protesta gde su obični građani počeli da uzimaju učešće. Kako ne bismo politički bojili borbu za vazduh, predložili smo da se organizuje udruženje građana, potpuno vanstranačko, što su ljudi sa oduševljenjem prihvatili i uzeli su stvar u svoje ruke jer je svima jasno da je ekologija vlastima, blago rečeno na marginama liste prioriteta.


Kao odgovor na aktivizam stanovnika dela grada koji trpi torturu jedne firme dobijamo skandalozno saopštenje od zaposlenih u istoj gde stoji da su prijave protiv “Prekona”, citiramo: “političke prirode, namerno i tendenciozno agitovanje pojedinih ostrašćenih struktura u cilju sopstvene političke promocije”.

Gospodo, nećemo vas pitati kako vas nije sramota jer je očigledno da je nemate, već ćemo vam poručiti da se ne bavimo vama zbog politike već politikom zbog vas. Da ne želimo da poentiramo na osnovnim ljudskim pravima pokazali smo prepustivši običnim građanima inicijativu jer smo znali da ćete koristiti tu floskulu u samoodbrani jer nijedan drugi argument nemate.


Kažete da poslujete po zakonskim regulativama. Ne znamo na osnovu čega to tvrdite jer je sud rekao već jednom da to baš i nije tako, te vam je i naložio zatvaranje pogona. Tako da čekamo konačnu odluku pravosudnih organa da nam kažu po kojim to regulativama poslujete, zakonskim ili nekim internim. U svakom slučaju, da bismo potpuno ilustrovali i fleksibilnost zakonskih regulativa vratićemo se na pomeranje granica za aflatoksin svojevremeno, zatim na “štelovanje” parametara za pijaću vodu itd. Nećemo navoditi primere iz istorije śta je sve bilo po zakonu, a kosilo se sa zdravim razumom. Pored tih normi koje navodite, postoji nešto što se zove moral i etika prema zajednici u kojoj poslujete. Vašim radom i poslednjim saopštenjem ste pokazali da vam je taj pojam nepoznat.

Mi vas sada obaveštavamo da je nama potpuno stran pojam “odustajanje”. Podržaćemo ove dobre ljude koji protestuju danima svim što imamo i dokle god je to potrebno, a našu političku borbu za vodu, vazduh i zemlju ćemo voditi kroz institucije, tako da spremite se za oštre oponente kada je zdravlje građana Zrenjanina u pitanju.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *