fbpx Press "Enter" to skip to content

Od divljih deponija do plodnih oranica

ZRENJANIN – Završna konferencija “Moderne tehnologije za praćenje zemljišta pod otpadom u svrhu njihovog čišćenja i vraćanja u prvobitno stanje” koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija- Srbija ( IPA CBC Romania Srebia) održana je u Kaštelu Ečka. Ovaj projekat sprovelo je  Javno komunalno preduzeće “Čistoća i zelenilo” iz Zrenjanina zajedno sa partnerima iz Rumunije: Filijalom poljoprivrednih mašinskih inženjera iz Rumunije SIMAR Temišvar, grad Nova Moldavia i Banatski univerzitet poljoprivrednih nauka i veterinarske medicine “Mihail i kralj Rumunije” u Temišvaru.

Prisutnima su se obratili direktor Javnog komunalnog preduzeća Čistoća i Zelenilo, Zoran Protić, administrativni menadžer projekta i Joan Kaba, glavni menadžer projekta sa rumunske strane. Moderator je bila Ana Vujinov Budai iz Odseka za lokalni ekonomski razvoj i investicije Grada Zrenjanina.

Glavni cilj projekta bio je da identifikuje i sanira ilegalno odlaganje otpada u prekograničnom području radi vraćanja inicijalne upotrebe zemljišta i on je postignut rekao je Zoran Protić, admistrativni menadžer projekta. Dodaje da je urađeno sve što je predviđeno od papirologije preko nabavke opreme i vozila do same završnice i to mesec dana ranije. Ideja je bila da se uz pomoć drona  identifikuju divlje  deponije, izračuna zapremina otpada, uzmu uzorci zemljišta, urade analize, ukloni smeće i zemljište privede drugoj nameni.  Preko 10000 metara kubnih otpada je deponovano i to sa šest lokacija i dvanest područja sa teritorije grada Zrenjanina ( Mužlja Špic, Neimar, Jankov Most, Mihajlovo, Taraš i Tisa put) . Analizom je utvrđeno da zemljište nije zagađeno i ono je sad spremno za poljoprivredne radove i setvu jer je po njemu rasut humus kako je dogovoreno sa  mesnim zajednicama koje su učestvovale. 

U narednom periodu se očekuje nastavak saradnje sa partnerima iz Rumunije a ovaj projekat je predviđen da bude održiv i u godinama koje su pred nama. 

Comments are closed.